Pimples popping! Dit is waarom je zo geobsedeerd bent door puistjes uitknijpen

Het is vies, maar heerlijk tegelijkertijd. Je wéét dat je er af moet blijven, maar het lukt je niet. Zodra je een puistje ziet - of voelt - zit er maar één ding op lijkt het: uitknijpen. Bijna iedereen vindt het stiekem heerlijk.

De pijn is soms bijna ondraaglijk, vooral bij een onderhuidse puist – die je helemaal niet uit mag knijpen natuurlijk, foei – maar het bevredigende gevoel dat je hebt als er pus tevoorschijn komt is bijna magisch. Een zucht van verlichting gaat er door je heen. En je voelt je trots. Alsof je net een Olympische medaille voor puistjes uitknijpen hebt verdiend.

Wat is er toch zo fascinerend aan zoiets weerzinwekkends als puistjes uitknijpen? Of het nou je eigen pukkels zijn of die van je lover of beste vriendin, je kunt er niets aan doen, je móét knijpen.

Dermatogloog Sandra Lee noemt zichzelf Dr. Pimple Popper, want ze heeft Youtube accounts vol met filmpjes waarin puistjes worden uitgeknepen. ‘Ik denk dat het kijken naar pukkels uitknijpen hetzelfde is als het zien van een enge film of een ritje in de achtbaan. Je krijgt een stortvloed van euforie en opwinding, zegt ze tegen Yahoo.

Perfectionistische control freaks opgelet

Huh? Ja, puistjes knijpen is namelijk net zoiets als nagelbijten. Je denkt dat je het probleem – het puistje of de losse nagelriem – oplost.

In eerste instantie voelt het ook bevredigend en lekker, want je krijgt een stoot dopamine. Maar in feite maak je alles alleen maar erger. Dat denkt Amy Wechsler, MD, een dermatoloog en psychiater in New York City.

Je weet het: niet knijpen is beter

Kortom, je voelt je de koningin vanwege allerlei stofjes in je lichaam. Het is opwindend. En je denkt dat je een probleem hebt opgelost.

Hoewel het even heerlijk voelt om je vingers tegen een ontstekinkje te duwen, willen we toch even zeggen dat het beter is om het niet te doen. Al wist je dat waarschijnlijk wel.

Hèhè: eindelijk goede tips tegen adult acne

Heb je klachten die lijken op adult acne, zoek dan altijd hulp bij je huisarts of een huidarts. En als het één vervelend mormel is op je gezicht, lees dan dit even. Want wij hebben dé tip voor je. Waar je geen littekens of nog meer puistjes van krijgt.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Yay or grose: Er bestaat nu een puistencakeje dat je echt kunt uitknijpen

Reageer op artikel:
Pimples popping! Dit is waarom je zo geobsedeerd bent door puistjes uitknijpen
Sluiten