Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Life 31 mei 2019

Val jij ook in een zwart gat als je favoriete serie stopt? De post-serie-depressie bestaat echt

Elke zondagavond met je vriendinnen op de bank je favoriete serie kijken op Netflix is hartstikke gezellig. Tenminste, tot jullie ineens bij de laatste aflevering zijn gekomen. Wat moeten je met je leven nu je favoriete show niet meer op Netflix staat? De post-serie-depressie bestaat echt.

Het welbekende zwarte gat waar je invalt na het kijken van de laatste aflevering is pijnlijk. In de Verenigde Staten is er zelfs therapie voor te krijgen.

De post-serie-depressie

We weten natuurlijk dat het niet het einde van de wereld is wanneer je door een serie heen bent. Toch kan je, zeker wanneer het meerdere seizoenen heeft, jezelf aardig verliezen in de wereld van de personages. Wanneer dit dan na zoveel maanden of jaren stopt, is het logisch dat je even niet goed weet wat je met jezelf aanmoet.

Rouwen

De post-serie-depressie bestaat namelijk echt en is knap vervelend. Dirk De Wachter, professor psychiatrie legt uit: “Denk aan de publieksreacties op de seizoensfinale van ‘Thuis’ of ‘Familie’, maar ook bijvoorbeeld het ‘Harry Potter’-universum. […] Een serie kan een belangrijke bron van positieve gevoelens zijn in iemands leven. Als zo’n serie dan finaal afgelopen is, dan kan dat iemand absoluut diep raken. Soms kan het zelfs zo zijn dat je als kijker een soort rouwproces doorloopt.”

Dus, de volgende keer dat je vriendinnen verdrietig zijn omdat ze aan zijn gekomen bij de laatste aflevering van Undercover lach ze dan niet uit. Ze zouden namelijk zomaar in een rouwproces kunnen zitten.

JaniTV

Reageer op artikel:
Val jij ook in een zwart gat als je favoriete serie stopt? De post-serie-depressie bestaat echt
Sluiten