Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 21 apr 2015

PR column: Je passie achterna? Zo doe je het

Hafida Abahai, Managing Director bij een PR bureau neemt jullie maandelijks backstage mee in ‘het PR wereldje’. Heb jij altijd willen weten hoe het eruit ziet bij een PR bureau? Of die PR girls altijd op hoge hakken druk bellend aan het rondrennen zijn…? Volg Hafida’s column. Deze week: alles over passie.

PRess Passion!

Vaak als mij gevraagd wordt hoe het komt dat ik al zo lang met zoveel plezier in de PR werk, dan antwoord ik altijd dat het mijn grote passie is. Passie heb je voor iets als je er een grote liefde voor hebt en een groot verlangen om iets te doen.

Ik kan weinig leukers bedenken dan bezig zijn voor mooie merken, de trends bijhouden, samenwerken met journalisten en bloggers, mooie evenementen organiseren en creatieve campagnes bedenken.

Oh man, do I have big L.O.V.E for PR

Onderzoek naar passie

Regelmatig doen wij voor verschillende merken onderzoeken onder Nederlanders waarvan we de resultaten delen met media. Laatst deden wij een onderzoek voor het bekende chocolademerk Cote D’or naar de passies van Nederlanders. Wat bleek: de helft komt niet toe aan het vervullen van hun passie. En dat terwijl 64% van de Nederlanders een kleine of grote passie koestert waar ze veel waarde aan hechten. Denk bijvoorbeeld aan het rennen van de New York marathon terwijl duizenden mensen je toejuichen. Of solliciteren bij dat ene PR-bureau waar je dolgraag aan de slag zou willen.

Uit het onderzoek bleek dat onder andere gebrek aan kennis, faalangst, angst voor het onbekende ons ervan weerhouden om onze passies achterna te gaan. Met name Nederlanders in de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar laten zich hier vaker door weerhouden.

Heb jij ook een passie die je daarom niet achterna gaat? Zonde natuurlijk. Als je iets nooit probeert, weet je ook nooit of het lukt en blijf je je altijd afvragen of het misschien gelukt was. Bij dit soort dilemma’s bedenk ik me altijd ‘wat is het ergste dat me kan overkomen’? Vaak is dat het zetje wat ik nodig heb, want er is weinig vreselijks wat je kan overkomen.

In het diepe duiken is OK, maar een goede voorbereiding is het halve werk, ook daar geloof ik heilig in. Iedereen die me kent weet: I just looooooove plannen, plannen, plannen. En daarom drie tips hoe je – enigszins voorbereid – je passie achterna kunt gaan als het je grote droom is om bij een PR-bureau te werken.

1. Doe het

Wanneer ben je nou echt volledig klaar voor iets? Het is net als het kopen van een huis: je kunt het tot een bepaald niveau voorbereiden, maar als je ergens zo verliefd op bent en iets echt graag wil: ga ervoor. Enthousiasme is al je halve voorbereiding. En hé, als afgewezen worden het ergste is? Dan is dat ook een mooie waardevolle les die je kunt gebruiken om jezelf te verbeteren voor een volgende sollicitatie. De aanhouder wint en what doesn’t kill you makes you stronger.

2. Werk je omhoog

Als je ergens wit komen, zul je vaak hard moeten werken. En daar is nooit iemand slechter van geworden. Ook in de PR betekent dit bij de basis beginnen, voel je daar niet te goed voor. Je leert van alles wel iets: zelfs van dozen inpakken en koffie halen. Al was het alleen maar omdat je daarmee een dienstverlenende instelling creëert, oog voor detail en werk-ethos.

3. Wees jezelf

Wat is jouw beeld van mensen die in de PR werken? Altijd superhip in designer outfits gekleed; ieder weekend aan het high fiven in de meest trendy hotspots; rond struinend met de nieuwste IT bag en BN’ers onder de speeddial van hun state of the art smartphone? Natuurlijk, om in de PR te werken moet je geen muurbloempje zijn en heb je bepaalde karaktereigenschappen nodig (assertiviteit en een vlotte babbel helpen je flink op weg in PR), maar waar jij persoonlijk over gepassioneerd bent, is wat jou het verst zal brengen. Onderschat daarom niet je eigen persoonlijkheid en stijl en de waarde van wat jou juist zo uniek maakt.

Zij hebben passie:

Onze nieuwe junior adviseur Nienke trok de stoute schoenen aan en solliciteerde bij ons. Met succes

Onze andere junior adviseur Marieke volgde ook een lang gekoesterde wens en maakte met haar vriend een rondreis door Marokko. Eenmaal terug op kantoor ging ze weer bomvol ideeen en inspiratie voor onze klanten aan de slag

Tot volgende keer!

Hafida

P.S: Wil je van dag tot dag een kijkje achter de schermen? Volg me dan op Instagram en/ of Twitter.

Reageer op artikel:
PR column: Je passie achterna? Zo doe je het
Sluiten