Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 16 sep 2014

PR Column: Zo ziet de PR wereld er écht uit

Hafida Abahai, Managing Director bij een PR bureau gaat jullie maandelijks backstage meenemen in ‘ het PR wereldje’. Heb jij altijd willen weten hoe het eruit ziet bij een PR bureau? Of die PR girls altijd op hoge hakken druk bellend aan het rondrennen zijn…? Volg Hafida's column.

Do what you love!

Regelmatig krijg ik vragen over ‘het PR wereldje’ waar ik in zit.
Maar zeg eens eerlijk Haf, jij staat toch alleen maar iedere avond op feestjes te socializen?
PR, dat is toch reclame?
Vertel eens, hoe is die en die BNer waar je mee gewerkt hebt nu in het écht?

Rondrennen op hoge hakken

Als vrouw in de PR is het imago vaak die van iemand die altijd op hoge hakken druk bellend van feestje naar feestje aan het rennen is terwijl ze ondertussen haar Instagram update… dat is blijkbaar het imago. Of dat echt zo is? Nee. Of nou ja… deels. Ik zal zeker niet zeggen dat werken in de PR niet leuk is (anders zou ik PR geen goede PR bezorgen) maar de feestjes zijn vaak de krenten in de pap. Voornamelijk is het hard werken achter de schermen (en ja: vaak op hoge hakken die je aan het eind van de dag maar wat graag in een hoek schopt).

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Stress, 24/7 online en deadlines

Wist je dat PR de meest stressvolle baan is wereldwijd?! Het staat in de top 10 net onder beroepen als militair, piloot en brandweerman…Dat je inderdaad stressbestendig moet zijn, kan ik inmiddels uit eigen ervaring vertellen. Van kritische journalisten die je tot uitspraken over je merken proberen te verleiden tot klanten die gerust ‘s avonds laat bellen. Ook tijdens persevenementen die je organiseert kun je er vergif op nemen dat alles wat mis kan gaan natuurlijk altijd mis gaat: een spreker die te laat komt, journalisten die op het laatste moment afzeggen of de techniek die niet mee werkt…. En als je dacht dat het werk alleen plaats vindt van maandag tot vrijdag van 9 to 5? Think again… En altijd die deadlines, deadlines, deadlines. Ik besef me: dit is niet echt een goed ‘PR praatje’ voor het werken in de PR, maar het is waar.

Maar wat ook waar isits so worth it!

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Wist je – dat je

Want wist je dat – ondanks alle werkdruk – PR ook een van de meest gewilde banen is onder jonge vrouwen? Werken in de PR betekent:

  • Als eerste op de hoogte zijn van alle nieuwtjes
  • Tijdens persreizen op te gekke plekken komen waar je normaal nooit zou komen. Zo ging ik naar Max Mara in Italie met de grootste modejournalist van Nederland en mocht ik op bezoek op het hoofdkantoor en kreeg achter de schermen een exclusief kijkje in hun indrukwekkende modearchief. Ook mocht ik eens in Parijs tijdens een geurworkshop van Dove voor pers de ‘ neus’ ontmoeten die alle Calvin Klein parfums had ontwikkeld.
  • Fantastische evenementen organiseren op de nieuwste hotspots in Amsterdam
  • Interessante mensen ontmoeten: bijvoorbeeld van de mensen achter Dove en Grolsch tot trendwatchers, BN’ers en haarstylisten
  • ‘Je merken’ terug zien in bijvoorbeeld de Vogue, op de voorpagina van de Telegraaf of bij RTL Boulevard
  • Mogen werken met creatieve collega’s en leuke klanten en lieve journalisten, redacteuren en bloggers leren kennen
  • En ja… ook de fijne producten die je als eerste mag uitproberen en de goodiebags die je cadeau krijgt zijn geen straf!

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Geen slecht lijstje toch? Nog steeds geeft het me een kick iedere keer als ik een mooi artikel heb weten te realiseren voor een van mijn merken of een gaaf nieuw product mag introduceren. Het ene moment introduceerde ik een nieuwe lijn van Andrélon, de andere keer werkte ik samen met BN’ers om een collectie te ontwerpen voor warenhuis V&D; ik maakte naar de pers bekend dat Barbie en Ken weer bij elkaar kwamen en vierde Ken’s 50e verjaardag. En tijdens London Fashion Week bevond ik me tijdens een modepersreis die we organiseeerden voor TONI&GUY ineens backstage tussen supermodellen en front row bij high end fashion shows.

Never a dull moment.

Fashionweek, kunstfestival en mijn carrière stap

Zelfs geen dull moment na tien jaar in de PR waarin ik uitgroeide van stagiare naar manager. Zo kan het gaan als je doet waar je van houdt. Do what you love is daarom mijn motto for life. Sinds kort werk ik bij PR bureau Weber Shandwick. Een internationaal PR bureau met kantoren in meer dan 81 landen. Terwijl ik dit schrijf, zit ik in de trein naar Parijs en ben ik onderweg naar één van onze klanten. Daarover volgende maand meer en ook over mijn andere afspraken – in binnen- en buitenland – die de komende weken in mijn bomvolle agenda staan (ja, dat klopt: je ‘zit’ niet in de PR, je rent en vliegt!) zoals de shows die ik in juli bezocht tijdens Amsterdam Fashion Week en een uniek kunstfestival in Amsterdam waar we de PR voor doen. Ook geef ik jullie dan een ‘rondleiding’ op mijn nieuwe kantoor en stel ik jullie voor aan mijn team en de merken waar we voor werken.

Liefs, Hafida

PS: Wil je van dag tot dag een kijkje achter de schermen? Volg me dan op Instagram en / of Twitter.

Reageer op artikel:
PR Column: Zo ziet de PR wereld er écht uit
Sluiten