Zeg maar dag tegen je puistjes: Zo behandel je ze van binnenuit

We hebben allemaal wel eens last van vervelende puistjes. Ze verschijnen altijd op de verkeerde momenten. En dat terwijl je nog zo je best doet dit te voorkomen door goeie reiniging en crèmes. Je kunt je puistjes de baas worden door ze niet alleen van buiten maar ook van binnenuit te behandelen.

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat voeding, rust, beweging en stress ook invloed hebben op je huid? Het is daarom heel belangrijk dat hier minstens zoveel aandacht aan besteed wordt. Daarom hebben wij de volgende tips op een rijtje gezet:

Puistjes bestrijden van binnenuit

Hydratatie

Het maakt niet uit wat je hebt, water drinken is áltijd belangrijk en dus ook bij het voorkomen van puistjes. Door het drinken van water wordt je lichaam gereinigd. Je spoelt alle toxines uit je lichaam en daardoor wordt de ontwikkeling van nieuwe puistjes geremd. Drink daarom minstens twee liter water op een dag.

We hebben het hier helaas wel echt over water en niet over wijn. We weten dat het gezellig is, maar alcoholische dranken zijn oh-zo slecht voor je huid, door de uitdrogende werking. Je hoeft natuurlijk niet alle gezelligheid uit je leven te verbannen, maar zorg voor een gezonde balans.

Voeding

Eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt eten. Vermijd zoveel mogelijk junkfood, koekjes en snoep en al het eten waar een etiket met een lange ingrediëntenlijst op zit. Denk juist aan groenten en fruit, noten en zaden, biologisch vlees, vis en volkoren producten.

Je verwacht het niet, maar vetten zijn ook erg belangrijk. Wel gezonde vetten natuurlijk. Eet daarom genoeg vis, noten en avocado’s en bak je eten in kokosolie of roomboter. Ook omega 3 kan niet ontbreken. Dit gaat ontstekingen tegen en reguleert de talgproductie. Omega 3 haal je uit lijnzaad en zalm (of vitamine potjes).

Eet ook genoeg kleur. Fruit is rijk aan oxidanten waar je huid heel blij mee is. Maar let op, te veel fruit is ook weer niet goed want door te veel suiker kunnen ontstekingen juist weer verergeren.

Slaap genoeg

We houden allemaal van ons bed, maar nu heb je een goed excuus om er langer in door te brengen. Slaap doet namelijk echt wonderen voor je huid. Als je te weinig slaapt heeft dit effect op je stresslevel en hormoonhuishouding. Doordat dit door de war raakt, werk je puistjes in de hand. Je hoeft natuurlijk geen winterslaap te houden maar zeven tot acht uur is wel het minimum.

Blijf in beweging

Door veel te bewegen, heb je minder last van puistjes. Het is natuurlijk algemeen bekend dat beweging goed is. Maar van bewegen ga je zweten en wordt je huid dus van binnenuit gereinigd. Vergeet niet om goed te douchen na de beweging. Op die manier voorkom jij verstopte poriën. Probeer iedere dag minimaal een half uur stevig te wandelen, een flink stuk te fietsen of lekker te joggen.

Wil je weten welk effect stress op je huid heeft? Lees het in dit artikel:

Zo slecht is stress voor je huid: Dus snel puppy’s knuffelen

Reageer op artikel:
Zeg maar dag tegen je puistjes: Zo behandel je ze van binnenuit
Sluiten