Waarom je meer puistjes hebt zodra je stress ervaart

Je hebt vast weleens gehoord dat puistjes door stress kunnen ontstaan. Sterker nog, misschien heb je wel gemerkt dat je meer pukkels krijgt als je midden in een drukke periode zit. Maar is het echt waar dat dit de oorzaak is van een uitbraak op bijvoorbeeld je voorhoofd?

Het werd hoog tijd om erachter te komen of puistjes door stress ontstaan nu een mythe is of niet. Dr. Alexa Kimballs, professor dermatologie van Beth Israel Deaconess Medical Center, onderzoek onder universiteitsstudenten toont aan dat er inderdaad een verband is tussen stresshormonen en puisten.

‘We zien meer acne onder volwassen vrouwen dan ooit en er zijn theorieën dat stress de oorzaak is.’

Puistjes door stress

Stress is niet de enige factor, trouwens. Ook je leeftijd, hormonen en andere factoren spelen een rol als het gaat om puistjes. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er nog veel meer zaken bijdragen aan de conditie van je huid.

Puistjes door stress ontstaan bijvoorbeeld als je je druk maakt. Maar niet alleen dat, er is een patroon. Waarschijnlijk slaap je slechter, waardoor je vervolgens naar ongezond eten hunkert. Wanneer je daaraan toegeeft en minder moeite doet voor je huidverzorgingsroutine hoef je niet raar op te kijken als je huid inderdaad onrustig wordt.

Chronische stress

Tot nu toe gaat het vooral over stressen op korte termijn. Zodra het chronische stress wordt duurt het alleen maar langer voordat je huid beter wordt, aldus Dr. Adam Friedman, ook een professor dermatologie.

Het kost dan meer tijd om te helen, wat juist zo belangrijk is als je een puist hebt uitgeknepen of eraan hebt gekrabd. Sterker nog, de kans is groter dat er een litteken achter blijft waardoor je huid nog niet egaal oogt.

Wat doe je eraan?

Naast voldoende slapen, gezond eten en je huid goed verzorgen zijn er nog andere dingen die je kunt doen. Het is vooral belangrijk om stress te verminderen. Ga net een keertje extra sporten of wandelen. Probeer mindfulness of mediteren. Ook een goed idee: bezoek een dermatoloog die jou met je huidproblemen helpt.

Eindelijk antwoord: werken tandpasta en trekzalf écht tegen puistjes?

Reageer op artikel:
Waarom je meer puistjes hebt zodra je stress ervaart
Sluiten