Isis van Graas
Isis van Graas Gezondheid 14 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Hét antwoord: dit is waarom je soms wakker wordt met puistjes en hoe je ze voorkomt

Je denkt dat je het eindelijk voor elkaar hebt, een egale huid. Maar dan word je van de een op de andere dag wakker met alweer zo’n uitbraak op je gezicht. Dat was dus he-le-maal niet de bedoeling. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van een puistje? En nog belangrijker, hoe voorkom je ze? Wij hebben het voor je uitgezocht.

We snappen dat je helemaal klaar bent met het inkopen van dure cremes om deze etters weg te werken, maar helaas werken deze niet altijd. Liever genezen dan voorkomen, toch? Wij vertellen hoe je puistjes het beste aanpakt.

De oorzaak van puistjes

In de puberteit is het sneller vanzelfsprekend dat je af en toe rond loopt met één of een paar puistjes op je gezicht. Dit komt meestal door een rommelige hormoonhuishouding waardoor je talgklieren openstaat en vuil opneemt. Hierdoor raken je poriën verstopt, et voilà: een puistje is geboren.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Het gebruik van een verkeerde wasverzachter
  • Teveel haarproducten in je pony
  • Het activeren van je talgklieren door het scheren
  • Het gebruik van de anticonceptiepil
  • Veel stress
  • Een slechte doorbloeding

Hoe kom je van puistjes af?

Water drinken. We weten dat dit een cliché antwoord is, maar door water te drinken worden je afvalstoffen afgevoerd, dus ook die in je gezicht.

Verder is het belangrijk om genoeg te slapen, te sporten en misschien wel een bezoekje aan de huidspecialist te brengen. Deze kan je huid onder de loep nemen en je precies vertellen wat voor jou de beste manier is om je huid schoon te houden en puistjes te voorkomen.

En dan nog even over dat schoon houden, want het is belangrijk om dus wel je gezicht te reinigen voor je gaat slapen. Doe je dit niet, dan kan dit de oorzaak zijn van jouw puistjes.

Gebruik de juiste producten

Het vinden de juiste match qua producten kan weleens een zoektocht gaan worden. Ieder merk is anders en maken hun producten met andere ingrediënten.

Hoe mooi het flesje er ook uitziet, let dus goed op dat er geen heftige ingrediënten inzitten. Dit kan je huid weer irriteren.

Voor goede reinigingsproducten kan je een kijkje nemen op de site van Paula’s Choice, maar ook het Franse merk Caudalie heeft fijne en neutrale producten.

Natuurlijk wil het niet zeggen dat je volgens dit boekje moet leven om van je puistjes af te komen. Ieder huid zit anders in elkaar en heeft andere producten nodig, maar proberen kan geen kwaad.

Misschien vind je dit ook leuk:

Dokterdokter.nl

Reageer op artikel:
Hét antwoord: dit is waarom je soms wakker wordt met puistjes en hoe je ze voorkomt
Sluiten