Puistjes uitknijpen slecht? Alle feiten en fabels op een rij

Als we ergens voor mogen tekenen, is het wel een egale huid. Het hele jaar door, graag. Helaas hebben ook wij af en toe last van puistjes, die we het liefst direct uitknijpen. Maar is dat wel een goed idee? Of kun je ze beter helemaal met rust laten?

Hier zijn alle feiten en fabels over het verzorgen van je puistjes. En eindelijk antwoord op de vraag of puistjes uitknijpen nou slecht is of niet.

Verleiding

Het is heel verleidelijk om iedere puistje direct te lijf te gaan. Om het daarna te verbergen onder een laag foundation. Want ja, een witte kop is niet écht charmant. Toch zijn puistjes menselijk en heeft iedereen er weleens last van. Laten we dat voorop stellen.

Puistjes uitknijpen?

De neiging om ze uit te knijpen is groot. Maar is het een goed idee? Nee, in de meeste gevallen niet. Als je te hardhandig te werk gaat, kan het puistje namelijk gaan bloeden. En daardoor kan er zelfs een littekentje overblijven.

Tijdelijke oplossing

Uitknijpen lijkt een handige oplossing om snel weer een egalere huid te krijgen. Maar helaas is niks minder waar. Want wanneer je een puistje uitknijpt, is de kans ook groot dat er meerdere puistjes voor terugkomen. Oei – da’s niet wat je wilt. Dit komt doordat er tijdens het uitknijpen bacteriën op de rest van je huid terecht komen.

De tijd is rijp

Wanneer je puistje er al langere tijd zit en er een witte kop op gekomen is, duidt dit erop dat de puist ‘rijp’ is. Klinkt niet echt lekker, maar dit betekent wel dat je het kunt uitknijpen – mits je het goed aanpakt natuurlijk.

Hygiene

Het belangrijkste? Hygiene! Was voor je aan je puistje komt eerst goed je handen met zeep. Doe je dit niet, dan kunnen er extra bacteriën in het puistje terechtkomen. En hierdoor kan het juist weer meer ontsteken.

Met een naaldje

Dermatologen raden aan om het niet met je handen te doen, maar een naaldje te gebruiken. Hoe? Ontsmet de naald eerst goed. Prik daarna voorzichtig in de witte kop van je puistje. Als het goed is, komt het pus er dan zó uit. Vergeet ook daarna de huid niet weer te ontsmetten.

Maar het aller belangrijkste is nog wel om niet te vergeten dat je een beauty bent – met egale huid of niet.

Alles wat je wilt weten over puistjes

Optimalegezondheidgezondheidsplein

Reageer op artikel:
Puistjes uitknijpen slecht? Alle feiten en fabels op een rij
Sluiten