Heb je de laatste tijd last van random gewichtstoename? Dít zou de reden kunnen zijn

Dat je gewicht af en toe schommelt is helemaal niet raar. Het is sowieso niet handig om je gewicht te bepalen via een weegschaal, let meer op hoe je je voelt. Zit je kleding de laatste tijd bijvoorbeeld iets losser? Of is je energielevel gezakt? Een klein beetje gewichtstoename of -afname is helemaal niet erg, als het je vaker opvalt zou het te maken kunnen hebben met één van de volgende redenen.

Misschien heb je hier iets aan.

Redenen gewichtstoename of -afname

Hoewel je bij serieuze problemen altijd naar de dokter moet gaan, kan je eerst even dit lijstje doornemen. Misschien herken je één van deze redenen in je dagelijkse leven.

1. Gewichtstoename door ontstekingen

Je lichaam kan ontstoken raken als je bijvoorbeeld op een kort moment veel suikers binnenkrijgt. Dit gebeurd bijvoorbeeld veel tijdens de kerst. Een chronische ontsteking betekent dat je lichaam overtollige stoffen vasthoudt, zoals vetcellen en gifstoffen. In deze situatie gaat je lichaam in ‘herstel-modus’ en doet het er alles aan om dit probleem op te lossen. Waardoor er extra witte bloedcellen worden aangemaakt – dit kan leiden tot opgezwollen plekken in je lichaam.

Als dit is gebeurd is het heel lastig om het gewicht weer te verliezen. Het enige wat je kan doen is veel fruit en groentes eten in je dagelijkse eetgewoontes opnemen.

2. Emotie-eten/drinken

Emotie is een grote trigger voor eten. Als je je goed voelt dan eet je vaak meer. Zo bijvoorbeeld ook tijdens de feestdagen. Tijdens deze dagen eet en drink je waarschijnlijk meer dan ‘normaal’. Dit kan een schok zijn voor je lichaam waardoor je een gewichtstoename krijgt.

Een oplossing hiervoor is om voedsel te eten dat goed is voor je spijsvertering, zoals bijvoorbeeld yoghurt. Dit helpt je lichaam het eten sneller te verteren.

3. Seizoensgebonden affectieve stoornis

Deze stoornis heeft te maken met een tekort aan zonlicht, dit komt vooral voor in de winter. Van eten krijgen we meer energie, wat je juist niet krijgt bij deze stoornis. Het is dus niet gek als je een gewichtstoename hebt in de donkere maanden.

4. Gewichtstoename door stress

Dit is een bekende reden van gewichtstoename of -afname. Als er iets stressvols gebeurt in je privé leven reageert je lichaam hierop. Stress in je werkomgeving of relatie hangt vaak samen met veel suiker of alcohol. Je wilt je op dat moment namelijk ‘beter’ voelen – eten is hierbij een bekende oplossing.

5. Een onregelmatig slaappatroon

Een van de grootste redenen van random gewichtstoename is niet genoeg slaap. Te weinig slaap triggert namelijk je de hormonen die je honger reguleren. Dit hormoon vertelt ons wanneer we moeten eten en hoeveel we nodig hebben.

De enige oplossing hier is om te proberen langer/meer te slapen.

6. Hormonale onregelmatigheid

Je hormonen hebben een heel groot effect op je gewichtstoename. Als daar iets onregelmatig is kan je lichaam reageren met random gewichtstoename of -afname. Dit kan komen door veel verschillende dingen, zoals stress, slapen of medicijnen zoals bijvoorbeeld de pil.

Lees ook: Alles wat je moet weten over vitamine D (aka het zon vitamine)

Reageer op artikel:
Heb je de laatste tijd last van random gewichtstoename? Dít zou de reden kunnen zijn
Sluiten