Emma Plasmans
Emma Plasmans Love & Seks 19 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je je gevoelens op een laag pitje houdt als je bang bent om verliefd te worden

Bang zijn om aan je gevoelens toe te geven is iets wat we allemaal ervaren. Of het gaat om een collega, een friends with benefits geval of verliefd zijn op je beste vriend: het is een échte struggle. Wij hebben research gedaan en met liefde een lijstje gemaakt met de redenen waarom jij bindingsangst ervaart.

Gevoelens hebben voor de juiste persoon is het mooiste wat er is, maar helaas kan het ook heel anders gaan. Toch is gevoel iets moois en dat mag gevierd worden.

Lees ook: Voor alle meiden met een gebroken hart: deze adviezen helpen je door je liefdesverdriet heen

Zo deal je met bindingsangst

Het moment dat je realiseert gevoelens voor iemand te hebben, is je bindingsangst onder ogen komen het beste wat je kan doen. De eerste periode tijdens daten is super spannend en ook jij verdient het om daar van te genieten zonder te denken aan het gevaar van gevoelens. Niet vergeten: zonder de donkere en sombere momenten bestaan er geen dagen van geluk. Dus wees niet bang voor hartpijn, want na regen komt zonneschijn.

Waarom zijn we zo bang voor gevoelens?

Wanneer je gevoelens krijg voor iemand, is dat meestal niet iets wat je gepland hebt. Je raak continu afgeleid en focussen gaat super lastig. Vaak komen gevoelens gepaard met jaloers gedrag, of nog erger, afwijzing. Dat gevoel ervaar je wanneer iemand niet zoveel van jou houdt als jij van diegene. Dit wil je koste wat het kost ontwijken en zo ontstaat bindingsangst.

1. Dit is niet dé persoon om gevoelens voor te hebben

Gevoelens hebben voor een collega of docent is misschien wel de enige geldige reden om toe te geven aan de angst voor gevoelens. Zowel op professioneel als op emotioneel vlak kan je hier in veel gevallen beter niet aan beginnen.

2. Je hebt je gevoelens graag onder controle

Meestal voel je je een stukje zwakker wanneer je iemand leuk vindt. Wanneer het over gevoelens gaat, geef je een stukje van jezelf aan de ander en dat maakt je kwetsbaar. Uiteindelijk moet je het daar niet voor laten, want het leven gaat om risico’s nemen en het lot een beetje vertrouwen, toch?

3. Je bent al eerder gekwetst

Waarschijnlijk is dit de voornaamste oorzaak van je bindingsangst en een stomme om onder ogen te komen. Je verwacht gekwetst te worden vanaf het moment dat je gevoelens krijgt voor iemand, waardoor de angst voor gevoel weer ontstaat. Het liefst zet je je gevoelens op een laag pitje.

4. Je wil niet afhankelijk zijn van iemand

Of je nu financieel of emotioneel afhankelijk van iemand bent, het is nooit een pretje om de volledige controle te verliezen. Onthoud altijd dat je de baas bent over jezelf en je sterker bent dan de zorgen die een relatie met zich meebrengen.

5. Gecompliceerde situaties zijn niets voor jou

Een ruzie of überhaupt een moeilijke en warrige situatie wil je sowieso vermijden. Gevoelens zorgen vaak voor deze situaties. Daarom beëindig je het liefst het contact om om verwarring in je eigen hoofd uit de weg te gaan. Toch is het werken aan een relatie en er moeite in stoppen nodig als je wil dat het werkt. Sommigen dingen kosten nu eenmaal tijd, dus doe volgende keer een beetje water bij de wijn.

Lees ook: De wetenschappelijke verklaring voor waarom mensen vreemdgaan