Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 20 juli 2017

Dit is de reden waarom jij prachtige sproetjes krijgt van de zon en je bestie niet

Het is zomer en iedereen stroomt naar buiten om wat zonnestralen op te pikken. Want wij Nederlanders kunnen die vitamine D wel gebruiken. Misschien vraag je je wel eens af: waarom krijgt de één wel van die prachtige sproeten en de ander niet? Wij hebben het antwoord.

Waarom heb ik sproeten?

Er is één simpel antwoord op die prangende vraag. Sproetjes worden veroorzaakt door een eiwit genaamd melanine. Wanneer jouw huid wordt blootgesteld aan UV-straling, komen de lieve vlekjes tevoorschijn.

Melanine zorgt ervoor dat de huid donkerder wordt. Het beschermt jouw huid tegen de schade die de UV-straling kan veroorzaken. De melanocyten zijn de cellen die de melanine aanmaken. Bij sommige mensen verspreiden de melanocyten gelijkmatig. Bij anderen niet: er ontstaat een bosje sproeten.

Een gevoelig huidje

De prachtige sproeten zijn meestal zichtbaar op je gezicht, aangezien dit deel van je lichaam de meeste zon krijgt. Maar, ze kunnen letterlijk overal op je lichaam voorkomen.

Sproeten geven ook aan hoe gevoelig je huid is als het wordt blootgesteld aan de zon. Dit is waarom vaak mensen met een lichtere huid sproeten krijgen. Dit betekent helaas ook dat de kans op huidkanker groter is.

Sproetjes zijn nooit aangeboren en verschijnen alleen wanneer je zon ziet. Ooit een pasgeboren baby met een sproetenkopje gezien? Waarschijnlijk niet. Zou wel schattig zijn trouwens. Voor nu: gezegende sproetenkopjes, goed smeren met zonnebrandcrème. Shout out naar jouw prachtige zonnevlekjes.

LEES OOK: 6 x waarom sproeten jou zo verdomde knap maken

Reageer op artikel:
Dit is de reden waarom jij prachtige sproetjes krijgt van de zon en je bestie niet
Sluiten