Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 3 december 2017

Ahá! Dit is de reden waarom we altijd een loopneus krijgen als het koud is

Het is koud buiten. En dat betekent dat we weer allemaal als een ingepakte cupcake op de fiets zitten. Maar hoe dik je je ook inpakt, je gezicht is altijd hetgeen wat de kou op kan vangen. En je neus weet daar ook alles van.

Na die lange fietstocht ben je blij dat je eindelijk lekker kunt opwarmen binnen, maar dan heb je die neus die je de hele tijd lastig valt. Een loopneus is in deze periode onvermijdelijk en dit is waarom je het steeds krijgt als het buiten koud is.

Dit is waarom je altijd een loopneus krijgt

Om het goed uit te leggen, gaan we wel even een klein biologisch praatje houden. Klaar voor? Oke, je neus is aan de binnenkant bedekt met slijm. En als je lucht via je neus inademt, wordt dit door dat slijm verwarmd. Maar als die lucht die je inademt koud is, dan droogt dat slijm een beetje uit. Net zoals je huid uitdroogt van koude lucht.

En om dat weer op te lossen, produceren je slijmvliezen in je neus extra slijm. En als je dan weer uitademt via je neus, komt er weer warme lucht door je neus die met het extra geproduceerde slijm druppels vormen. En die druppels gaan natuurlijk lopen et voilà; een loopneus is een feit. Kon je het volgen?

Het beste wat je kunt doen om dit te voorkomen, is om bijvoorbeeld een sjaal voor je neus te dragen. Dan wordt de koude lucht die je inademt een beetje verwarmd voordat het je lichaam binnenkomt. Of, wat je ook kunt doen, is je neus een keer snuiten en wachten tot het voorbij is. Dat duurt normaal gesproken ook geen uren.

Om je lekker warm te houden deze winter: Deze unicorn deken met capuchon maakt je winter compleet

Reageer op artikel:
Ahá! Dit is de reden waarom we altijd een loopneus krijgen als het koud is
Sluiten