Nathalie Marijnissen
Nathalie Marijnissen Life 12 november 2019

De reden waarom je maar niet kan stoppen met snoepen (ook al heb je niet eens trek)

Het ene chocolaatje na het andere, die zak chips is leeg voor je het weet en als er koekjes op kantoor staan, blijft het zelden bij dat ene koekje. Herkenbaar? Je bent niet de enige. De wetenschap legt namelijk uit waarom je niet kan stoppen met snoepen, ook al heb je niet eens trek.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.

Je had je net voorgenomen om wat minder te gaan snoepen. Toch kan je maar moeilijk weerstaan aan de verleiding. Na één koekje volgt al snel het volgende, en het volgende, en euh, misschien nog een volgende?

Waarom je niet kan stoppen met snoepen

Sure, snoep is gewoon heel erg lekker. Toch is dat niet de échte reden waarom je niet kan stoppen met snoepen. Onderzoekers van de universiteit van Californië zochten uit wat er precies in je lichaam gebeurt.

Waar het namelijk om draait, heeft niets te maken met je smaakpapillen maar alles met de verandering van neuronen in je hersenen wanneer je zoetigheden eet.

Experiment met ratten en snoep

De onderzoekers van de universiteit vermoeden dat het hormoon MCH weleens een rol zou kunnen spelen bij het niet kunnen stoppen met snoepen.

MCH is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het verlangen naar eten of drugs. De onderzoekers in dit onderzoek waren echter geïnteresseerd of MCH ook iets te maken heeft met impulscontrole, eetbuien en gewichtstoename.

Ze deden proeven met ratten waarbij de ratten steeds beloond werden met kleine snoepjes als ze op een hendeltje duwden. Wat bleek?

Als de onderzoekers in een tweede experiment de beloning uitstelden (met 20 seconden nadat ze op het hendeltje duwden) werden de ratten ongeduldig. Zo ongeduldig zelfs dat de herhaaldelijke keren op de hendel beginnen duwen uit frustratie.

MCH en stoppen met snoepen explained

Met andere woorden: de onmiddellijke smaakbeleving van het snoepen zet een verlangen naar meer snoep in gang. Op hersenscans bij de ratten was duidelijk te zien hoe het MCH-niveau in de hersenen van de ratten daar verantwoordelijk voor is.

Dit hormoon stuurt zowel hersenregio’s aan die gelinkt zijn aan verslaving en gokgedrag als aan emoties en controleverlies. Dat verklaart waarom snoepen zo verslavend is, waarom we ons er even beter door gaan voelen en waarom we de controle over ons eetgedrag sneller verliezen.

De volgende keer dat je baalt omdat je niet kan stoppen met snoepen, wees dan niet boos op jezelf, maar op je MCH-niveaus. Zo zit dat!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer op artikel:
De reden waarom je maar niet kan stoppen met snoepen (ook al heb je niet eens trek)
Sluiten