Dit zijn de 5 redenen waarom je soms een opgeblazen gevoel ervaart

Je kent het vast wel: die ene broek zit net iets minder lekker (oké, te strak) en ook voel je je niet helemaal jezelf. Hoewel je waarschijnlijk genoeg beweegt en je focust op gezond eten, lijkt een opgeblazen gevoel maar niet weg te gaan. Benieuwd wat hier de reden voor is? Beautify zocht het voor je uit.

Of je nu wel of niet die lekker donut hebt gegeten, dat opgeblazen gevoel in je buik blijft maar aanhouden. Dat is natuurlijk super vervelend en wil je het liefst meteen vanaf.

Een opgeblazen gevoel: dit doe je eraan

Een opgeblazen buik is een vervelend fenomeen. Vaak ontstaat dit gevoel na het eten van bepaalde producten of een grote hoeveelheid. Normaal zit er een klein beetje gas in je maag, maar onder andere door je voeding en je darmbacteriën, kan er tijdelijk meer gas in je darmstelsel aanwezig zijn.

Je hebt een opgeblazen gevoel in je buik en maag en alles voelt zwaar en soms heb je zelfs last van maagpijn. Gelukkig is dit nu verleden tijd, want doordat je weet wat de oorzaak is, kan je het super snel oplossen.

1. Stress

Stress is niet alleen vervelend voor je mindset, maar ook voor je lichamelijke gezondheid. Het hormoon cortisol is hier de boosdoener, want door dit hormoon creëer je een hongergevoel. Totaal onnodig en al helemaal niet welkom. Ook zorgt rusteloosheid door stress vaak voor te weinig nachtrust. Dat gezegd hebbende, komen we bij de volgende oorzaak van je opgeblazen gevoel.

2. Te weinig slaap

Wanneer je ’s nachts minder slaapt, denken je hersenen dat je meer energie (suikers) moet nemen om te kunnen functioneren. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die minder dan zes uur slapen sneller aankomen dan zij die voldoende nachtrust hebben. “Dat komt omdat je met een slaapkop naar comfortfood grijpt. Daarvoor zorgen je cortisolhormonen die uit balans zijn”, weet Susan Zafarlotfi van het Institute for Sleep and Wake Disorders in New Jersey.

3. Een relatie

Helaas is het écht zo dat je van een relatie dikker wordt. Natuurlijk kan je niet letterlijk dikker worden door liefde, maar wel door alles wat daarbij komt kijken. Volgens Healthline denk je tijdens een relatie of fling minder goed na over je keuzes, aangezien je alles door een roze bril ziet. Een extra chocolaatje? Kom maar op, wat is daar mis mee? Ook ben je in een relatie minder geneigd gezond te koken en is de app ‘Thuisbezorgd’ binnen handbereik. Hoewel het super mooi is dat je lover je neemt zoals je bent, ga jij daarnaar leven en krijg je zonder dat je het door hebt last van een opgeblazen gevoel. Je hebt sneller de neiging om wat minder na te denken over je uiterlijk en alle snacks voor lief te nemen.

4. Medicijnen

heb je je voeding al aangepast maar gaat dat opgeblazen gevoel maar niet weg? Dan moet je misschien een rondje badkamer maken, want het medicijnkastje is schadelijker dan je denkt. Soms is het slikken van bepaalde combinaties medicijnen de oorzaak van je gewichtstoename. Raadpleeg je dokter voor advies indien je medicijnen op recept slikt.

5. Alcohol

Hoewel we redelijk vaak ontzettend genieten van een drankje (of twee), ga je dit zeker terug zien op de weegschaal. Dit betekent natuurlijk niet dat alcohol de boosdoener is bij iedereen, maar misschien kan het verminderen van alcohol ervoor zorgen dat je opgeblazen gevoel verdwijnt.

Misschien vind je dit ook leuk:

GezondheidspleinZita.be

Reageer op artikel:
Dit zijn de 5 redenen waarom je soms een opgeblazen gevoel ervaart
Sluiten