Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 14 mei 2017

6 Redenen waarom studeren in het buitenland een absolute must is

De wereld wordt steeds kleiner. Jouw kleding haal je uit China en de cereal die jij 's ochtends eet, is ook geen Nederlands idee geweest. Studeren in het buitenland wordt steeds meer voor de hand liggend, maar waarom zou je het dan nog doen? Iedereen doet het toch? Dit zijn de 6 redenen waarom in het buitenland studeren een absolute must is en jij hiervan meer opsteekt dan alleen de collagebanken in het koude kikkerlandje te betreden.

1. Je ontdekt jouw échte passies

Het is niet gek dat je deze hiervoor nog niet kende. Je wordt op de middelbare school al geacht te weten wat je wilt gaan doen voor de rest van jouw leven, maar hoe zou je dit in vredesnaam al weten als je nog maar net in de wereld komt kijken. Een study abroad experience zal jou uit jouw vastgegroeide idee halen en je openstellen voor nieuwe prikkels. Zo ontdek je jouw échte passie en weet je veel beter wat je wilt gaan doen met jezelf en de wereld. Niet verkeerd, om deze kennis te vergaren.

2. Je leert alleen te zijn

Ja, want dit zit er ook bij. Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn als jij besluit weg te gaan. Er zijn momenten dat je alleen bent, of er alleen voor staat. En het zal je verbazen hoe jij dit oppakt. Dit wil je ervaren hebben in het leven om klaar te zijn voor de toekomst. Weten dat je met jezelf overweg kan in moeilijke tijden is meer dan goud waard. Jij bent sterk en zelfstandig en dit weet je van jezelf. World, here I come.

3. Je ziet in dat je veel sterker bent dat je in eerste instantie dacht

Contact maken met mensen waarvan je de taal überhaupt nog nooit gehoord hebt, de weg vinden in Verweggistan en ál je spullen nog bezitten na een heftige avond stappen met jouw studievrienden na de examens; je maakt dit allemaal mee. Zodra je op het vliegtuig stapt is het aan jou en zijn er geen ouders of vriendinnen die de groep begeleiden. Je zal van jezelf merken dat je eigenlijk veel sterker en zelfstandiger bent dan je van jezelf had verwacht. Giga meevaller.

4. Je leert andere culturen waarderen en begrijpen

Laten we deze open deur even intrappen, maar ongeacht dat het een mega cliché is, is het o zo waar. Hoewel het misschien lijkt dat jij in een westerse cultuur gaat studeren, zal je ervaren dat het enorm zal verschillen van de cultuur die je bent gewend. Amerika, bijvoorbeeld, is op verschillende gebieden enorm verschillend van Nederland, ongeacht dat je dit niet direct verwacht, omdat je bekend bent met de media en films.

5. Je zal een stuk praktischer ingesteld zijn als je terugkomt

Aangezien jij als Atlas jouw gehele wereld op je rug draagt op het moment dat jij abroad gaat studeren, zal je keuzes moeten maken. Nope, je hebt geen veertien spijkerbroeken nodig en ook die negen verschillende bikini’s kan je thuis laten. Laat het divagedrag lekker thuis, daar heb je geen plek voor in je koffer of backpack. Eer dat jij thuis komt, zal je dan ook inzien dat je behoorlijk veel spullen bezit waar je eigenlijk niets meedoet. Je bent een stuk praktischer geworden. Dat scheelt weer geld uitgeven.

6. Je leert mensen vertrouwen, zonder naïef te zijn

Je leert natuurlijk enorm veel nieuwe mensen kennen en iedereen is op zoek naar connecties. Waar je aan de ene kant daarom leert jezelf open te stellen voor anderen, bouw je gelijktijdig een schild tegen naïviteit. Je leert van al deze nieuwe mensen ‘vertrouwen’ op een heel nieuw niveau. En hoe handig is dit voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Ben jij klaar voor een volgende uitdaging? Ga dan lekker studeren in het buitenland. Zo leer jij jezelf beter kennen én maak jij wel duizend nieuwe vrienden. En dat betekent: nieuwe logeerplekjes over de hele wereld. Laat je niet afschrikken door de kosten die het studeren met zich meebrengen, want er zijn veel beurzen waarvoor je in aanmerking komt. Wil jij meer weten over de beurzen waarvoor jij in aanmerking komt, of wat je allemaal nodig hebt op reis? Neem dan een kijk je op WilWeg en zie welke mogelijkheden er allemaal voor jou zijn.

Watch out world; I’m on my way.

Ook handig om te weten: Met deze 7 tips kun jij straks je koffer inpakken als een pro

Reageer op artikel:
6 Redenen waarom studeren in het buitenland een absolute must is
Sluiten