Travel 17 jul 2016 Yasmine Esser

Regels zijn regels: Dit mag je wel en niet meenemen in je koffer van de douane

Niets zo erg als problemen op het vliegveld nét als je je vakantie wilt beginnen. Of als je na een lange reis weer naar je eigen huis wilt. Om het je gemakkelijk te maken hebben we daarom op een rijtje gezet wat de regels zijn. Dit mag je wel en niet meenemen in je koffer.

Eten

Huh?! Je wilt thuis ook nog genieten van de lokale specialiteit, maar nee, je mag niet zomaar eten meenemen naar huis. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar dierlijke producten in je koffer stoppen. Denk: kaas, melk, eieren, vlees, vis, huiden of jachttroffeeën. Wees gerust, chocolade mag wel, net als snoep en koekjes. In deze producten is het dierlijke bestandeel niet meer herkenbaar.

Ook groente en fruit mag je niet zomaar meenemen naar huis. Daarop zijn wel weer uitzonderingen. Alle regels lees je hier.

Namaak artikelen

Die mogen dus wél. Mits je ze zelf gebruikt of cadeau doet. Maar je mag er geen handeltje mee beginnen. Toch apart.

Meer dan 10.000 euro

Maar laten we eerlijk zijn, dit gaat helaas nooit gebeuren. Tenzij je leven als een misdaadfilm is en je een geheime bankrekening wilt openen op de Kaaimaneilanden ofzo.

Minoes en Max

Je huisdieren mogen wel meereizen, maar dat gaat niet zonder gedoe. Zo moeten je huisdieren ingeënt zijn, reisdocumenten hebben en gechipt zijn. Meer dan vijf schatjes meenemen mag niet.

Wapens

Ook nepwapens zijn verboden.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen, let dan goed op als je op reis gaat. Soms heb je een medisch paspoort nodig om te bewijzen dat je medicijnen voor eigen gebruik zijn. Sterke pijnstilers, slaap- en kalmeringsmiddelen worden in sommige landen tot de verdovende middelen gerekend. Informeer bij de ambassade van het land waar je naar toe reist hoe de regels precies zijn in dat land.

Drugs

Maar dat wist je vast al wel.

Kunst en antiek

Tuurlijk, je mag best een souvenir mee nemen, maar let wel op. Denk aan: schilderijen, prenten, mozaïken, oude documenten en boeken, archeologische voorwerpen, manuscripten, geografische kaarten, archieven, edelsmid werk en meubelen.

Beschermde dier- en plantensoorten

Laat de tijgers, krokodillen en Chinese medicijnen vooral in het land waar ze vandaan komen. Wel jammer: je mag ook geen cactussen importeren. Toch maar een ritje langs de Intratuin als je terugkomt.

Handbagage

Dit zijn de regels over wat je mee mag nemen in je koffer. Voor je handbagage zijn er weer andere regels. Zo is het meenemen van gevaarlijke stoffen en voorwerpen die een gevaar kunnen vormen voor de passagiers, bemanning of de veiligheid van het vliegtuig niet toegestaan. Denk: messen, pepperspray en ja, ook een nagelschaartje mag niet mee in je handtas.

Vloeistoffen mogen alleen mee als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml en de artikelen moeten in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter worden vervoerd. Denk hierbij aan gels zoals douchegel, shampoo,crème, lotions, oliën, parfum, mascara en tandpasta. Maar ook aan sprays als haarlak en deo. Je mag helaas maar één zakje per persoon gebruiken.

Geneesmiddelen mogen mee in je handbagage als je kunt bewijzen dat je het aan boord nodig hebt.

Goede reis en geniet van je vakantie.


Vond je dit artikel nuttig? Dan heb je misschien ook wat aan deze tips:
Met deze 7 tips kun jij straks je koffer inpakken als een provliegen

Reageer op artikel:
Regels zijn regels: Dit mag je wel en niet meenemen in je koffer van de douane
Sluiten