Yasmine Esser
Yasmine Esser Travel 26 jan 2016

Reistrends: dit zijn dé reizen die jij ook wilt maken in 2016

Ibiza, Bali of een rondreis door Azië: move over. Wil je weten wat de nieuwste reistrends zijn voor 2016? Reisexpert en trendwatcher Tessa aan de Stegge van travel trendbureau Cherry Picker deelt ze.

Surprise!

Reizen draait steeds meer om de ervaring en minder om de bestemming. Je wilt gewoon even weg, ontsnappen. Daarom is het steeds hipper om ergens spontaan naar toe te gaan. Als je via srprs.me een reis boekt, hoor je pas op het vliegveld waar je heen gaat. Op apps zoals Corner, Kayak en Skyscanner kun je je wensen instellen qua temperatuur, vluchtduur en de activiteiten op bestemming. Maar je kunt ook gewoon een roadtrip maken en je laten leiden door de sterren in plaats van je Tomtom.

Onontdekte plekken

Plekken die nog niet zijn opgepikt door het grote publiek. Volgens trendbureau Cherry Picker zorgen goedkope vliegtickets en accommodaties ervoor dat een steeds groter deel van de wereld binnen handbereik ligt. Denk aan bestemmingen zoals Colombia, Sri Lanka, Bhutan en IJsland. Ook reisorganisaties bieden under the radar activiteiten aan, zoals Touratrek met een off-road motorreis in Marokko.

Herinneringen verzamelen

Je kunt natuurlijk al je geld en vrije tijd in één mooie, lange reis stoppen, maar je kunt ook allemaal korte tripjes maken om zoveel mogelijk herinneringen te verzamelen. Je hoeft zelfs niet eens naar het buitenland, want Nederland is het festivalland bij uitstek.

Alles zelf doen

We willen steeds meer alles zelf regelen en zo min mogelijk overlaten aan een reisorganisatie. Dan is er ook meer kans om locals te ontmoeten. Waar wil je heen? Voor hoe lang? Wil je duur of wil je goedkoop? En waarom niet een paar dagen in een luxe hotel combineren met een weekje kamperen? Toch een organisatie vragen? Bij Terravelo Tours fiets je van luxe tent – ja, ja ja, mét kledingkast – naar luxe tent. Bij Eurocamp slaap je in een luxe boomhut. Je mixt en matcht zelf het huidige aanbod, van goedkoop tot chic.

Groen is cool

Voor onze generatie is het steeds belangrijker om milieu- en sociaalbewust te reizen. Je kunt bijvoorbeeld in een groene accommodatie logeren genaamd ecolodges. Of vrijwilligerswerk doen met lokale bewoners. Spreekt deze groene trend je zo aan dat je nog een stap verder wilt gaan, dan kun je zelfs zonnepanelen op je backpack laten plaatsen.

Alleen maar niet alleen

Alleen reizen klinkt misschien een beetje eng. Maar geloof ons, je wordt er sterker en dapperder van. Je merkt dat je veel meer kunt en aankunt dan je ooit dacht. Je kunt de wereld aan. Het gaat er om dat je er zelf voor kiest, ook al heb je een relatie, om alleen op pad te gaan om zo contact te leggen met anderen en met jezelf. Je bent nooit echt alleen. Je leert nieuwe mensen kennen. Als het niet spontaan in een hostel is, dan kun je wel mede-reizigers ontmoeten via apps. Op Penroads zijn bijvoorbeeld meer dan 2500 reizigers verenigd, uit meer dan negentig landen.

Op de bonnefooi

Niet te veel geld mee en je ziet wel waar je strandt. Je vergeet technologie, je zet je navigatie uit en je hebt geen plan. Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe. Get lost!

LEES OOK: Wanderlust: traveltips voor betaalbare, onontdekte plekjes in Europa

Reageer op artikel:
Reistrends: dit zijn dé reizen die jij ook wilt maken in 2016
Sluiten