Renée
Renée | LinkedIn Love 25 jul 2019

Waarom een relatiecrisis niet het einde van je relatie hoeft te betekenen

Eens in de zoveel tijd heb je ‘m te pakken. Die verschrikkelijk, gehate, energievretende relatiecrisis. Maar kom op, girl. We weten hoe zwaar het is, maar geloof ons als we zeggen dat een relatiecrisis niet het einde van je relatie hoeft te betekenen. Waarom dat zo is vertellen we je in dit artikel.

Het is een persoon waarmee je al jaren lief en leed deelt. Waarvan je zeker wist dat je het hem/haar niet in een relatiecrisis zou belanden. Maar toch zijn jullie hier nu belandt. Beiden druk bezig met alle ballen in het leven hoog houden, waardoor jullie elkaar uit het oog verliezen.

Maar echt, een relatiecrisis betekent niet meteen het einde van alles wat jullie samen hebben opgebouwd.

Waarom een relatiecrisis niet het einde van je relatie hoeft te betekenen

Het doet pijn, zo’n crisis. Je hebt het gevoel alsof je je maatje verliest. Je zielsverwant. Je voelt je gekwetst, je voelt je wanhopig en je voelt je bang. Bang om alles in één klap kwijt te raken. Maar herken je de volgende punten? Dan is het nog lang geen tijd om op te geven.

1. Dit is hét moment om je problemen aan te pakken

Al die tijd incasseren jullie maar. Het zijn kleine dingen waar je misschien geen ruzie over wilde maken, maar die er nu toch echt even uit moeten. Een relatiecrisis betekent dat jullie nu het moment hebben bereikt om deze problemen bespreekbaar te maken en om het aan te pakken.

2. Een relatie is hard werken

Het is ongetwijfeld moeilijker om in een relatie te zijn dan om vrijgezel door het leven te gaan. Een relatie is nu eenmaal hard werken en het is nog harder om door een crisis heen te komen. Zolang je diep van binnen nog van elkaar houdt en bij elkaar wil blijven, helpt het om er in te blijven geloven dat dit erbij hoort.

Soms is het nodig om een dieptepunt mee te maken om gelukkiger te worden samen. Het is in dit geval makkelijker om weg te lopen dan om door te gaan. Dat jullie niet weglopen zegt in dit geval hartstikke veel.

3. Het maakt jullie allebei sterker

Het is goed om van je partner – iemand die dichtbij je staat – te horen waar je een fout maakt. Wanneer je even geen goede vriendin bent. Door in te zien wat jouw aandeel van deze relatiecrisis is, kun je je juist sterker voelen. Het geeft je de kans om de relatie en je partner op een heel andere manier te benaderen. Om een betere versie van jezelf te worden.

4. Het is normaal

Het is heel simpel: het is nu eenmaal heel normaal om een keer echte dieptepunten mee te maken in je relatie. Hoe langer je bij elkaar bent, hoe logischer het is om een keer een relatiecrisis mee te maken. Het is normaal om jezelf vragen te stellen als ‘is dit het?’. Het is normaal om verleiding te voelen. Het is normaal als je het gevoel hebt dat jullie in een sleur raken.

5. Je leert elkaar accepteren

Eén van de manieren om uit de relatiecrisis te komen, is door elkaar te accepteren. Die flauwe grapjes van hem/haar vond je eerst misschien leuk, maar nu niet meer. Het is wat het is, je kunt je lover niet veranderen. Stap één is in ieder geval accepteren dat je partner bepaalde eigenschappen heeft die je niet leuk vindt. Zodra je elkaar volledig accepteert wordt het makkelijker om door te gaan.

Vraag jezelf eens af hoe belangrijk het écht is dat je lover af en toe een chagrijnige dag heeft. Of snel interesse verliest voor bepaalde hobby’s. Als het geen echte dealbreaker is, is het niet nodig om erover te blijven ruziën.

Meer over relaties: