Emma Plasmans
Emma Plasmans | LinkedIn Love 5 mei 2020

Last van relatiestress? Zo los je het op of ga je alleen verder

Waar denk je aan als je stress hebt? Werk? Geld? Familieproblemen? Dit zijn voorbeelden van de meest voorkomende oorzaken van stress, maar er is nog een ander probleem aan de horizon. Een probleem waar jij misschien niet eens aan denkt wanneer jij stress ervaart. Relaties. Yes girls, relatiestress bestaat ook en kan je mentale gezondheid flink in de weg staan.

Relatiestress

Waarom wil je in een relatie blijven waarin je elkaar alleen maar in de haren vliegt? Precies die vraag willen we beantwoorden. Het is trouwens wel noemenswaardig dat iedereen zich van tijd tot tijd een beetje gestrest voelt in hun relatie, er soms dingen uitflappen die helemaal niet zo bedoeld waren, en zich soms laten meeslepen in hun emoties. Er is dus helemaal niets mis met jou. Je moet gewoon onthouden dat we allemaal maar mensen zijn en dat dit iedereen wel eens kan overkomen.

Wat is relatiestress?

Het is logisch dat je relatiestress snel verwart met iets wat niet zo heel ernstig is. Maar pas op. Het is normaal om soms een beetje geïrriteerd te zijn op je partner of op jullie relatie. Er ontstaan nou eenmaal wel eens kleine problemen en onze reactie daarop is heel menselijk.

Maar wanneer we het over relatiestress hebben, hebben we het over het iets groters. Dan hebben we het over het punt waarop je lover je continu van streek maakt, je misschien wel jezelf in twijfel trekt of dat je gaat twijfelen of je überhaupt nog wel een relatie met diegene wil.

Zolang je aan je relatie wil blijven werken en je van deze stress af wil, kan je met elkaar in gesprek gaan. Want we weten het vast allemaal, communicatie is key.

Communiceren

Praat er met je lover uit. Probeer uit te leggen hoe je je voelt en probeer samen uit te zoeken wat het echte probleem is. Stress wordt vaak veroorzaakt door onzekerheid en door daar over te praten kunnen jullie misschien wel samen de onzekerheden uit de weg gaan en samen weer 100% voor jullie relatie gaan.

Moving on


Maar wat nou als de problemen tussen jullie niet opgelost kunnen worden? Als je liefje het niet begrijpt of geen begrip toont. Of dat jullie eigenlijk nog steeds veel ruzie hebben? Het klinkt hard, maar niemand verdient een relatie waarbij je elke dag wakker wordt met een vervelend gevoel.

Als je geliefde niet bereid is om zijn of haar gedrag aan te passen en een beetje te veranderen wanneer jij aangeeft dat het gedrag je stress bezorgt, wat gebeurt er dan als er in de toekomst grotere problemen opduiken?

In dit geval staan jullie dan niet hetzelfde in de wedstrijd en dat is geen goed recept voor een gezonde relatie. Het is in dat geval veel beter om je relatie te beëindigen, vooruit te gaan en jezelf te bevrijden van alle schadelijke effecten van stress. You can do it.

Lees ook: Als je relatie over de volgende 6 eigenschappen beschikt is het een gezonde relatie

Reageer op artikel:
Last van relatiestress? Zo los je het op of ga je alleen verder
Sluiten