Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 5 jan 2017

Resting bitch face? Wetenschappers hebben ontdekt waarom je dat hebt

‘Wat kijk je boos’, ‘je bent zoveel mooier als je lacht’ en ‘toen ik je voor het eerst zag, dacht ik dat je heel arrogant was’. Als eigenaar van een resting bitch face, oftewel een boos gezicht, komen deze uitspraken je vast heel bekend voor. Maar hoe kan het nou, dat mensen altijd vinden dat jij een bitchy gezicht hebt?

Wetenschappers vroegen zich ook af hoe het nou kon, dat sommige mensen een heel boos of arrogant gezicht hebben, als ze gewoon neutraal kijken. Om de reden te achterhalen besloten ze een supersonisch computerprogramma te ontwikkelen en maar liefst 10.000 gezichten hiermee te meten.

Dit is waarom je een resting bitch face hebt

Met de software, genaamd FaceReader, konden zij objectief gezichtsuitdrukkingen bekijken en meten. De geanalyseerde foto’s waren allemaal van ‘neutrale gezichtsuitdrukkingen’.

Ze besloten foto’s er in te gooien van mensen met een resting bitch face. Denk aan Kristen Stewart, zo ongeveer het wandelende reclamebord voor RBF. De computer vond de gezichtsuitdrukking van de mensen helemaal niet neutraal. Sterker nog, de FaceReader herkende de emotie ‘minachting’.

De onderzoekers, Abbe Macbeth en Jason Rogers, kwamen er achter hoe dat kwam. Volgens hen komt het vooral door het fijnknijpen van de ogen en de positionering van de wenkbrauwen en mond. Al deze tekentjes in het gezicht bij elkaar opgeteld, zorgden ervoor dat de FaceReader minachting herkende.

Tja, het komt dus gewoon door de vorm van je gezicht. Maar ach, zo’n pokerface kan in best veel situaties van pas komen.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: 9 uitspraken die alle vrouwen met een resting bitch face continu horen

Reageer op artikel:
Resting bitch face? Wetenschappers hebben ontdekt waarom je dat hebt
Sluiten