Nieuws 26 feb 2018 Yasmine Esser

Raar maar waar: Rode wijn is goed voor je tanden, dus proost

Als je een liefhebber van rode wijn bent, dan ken je het verschijnsel vast wel: aan het einde van een etentje zijn al je tanden rood verkleurd. En als je toevallig een paar losse velletjes op je lippen had, dan kun je een paar dagen later aan de diep paarse kleur nog zien, dat jij een gezellige avond had.

Dat rode wijn goed is voor je tanden, is dan misschien ook een verrassing voor je. Maar het is toch écht wat onderzoekers van het Spanish National Research Council in Madrid concludeerden.

Schenk nog maar een glaasje in, ga er goed voor zitten en lees nog even verder. Want dit onderzoek is fantastisch als je het ons vraagt.

Rode wijn is goed voor je tanden

Volgens Spaanse scheikundigen komt het door het stofje polyfenol in de rode wijn. Dat zorgt ervoor dat bacteriën niet aan je tandvlees blijven plakken. Zo heb je minder kans op gaatjes, tandplak en -steen.

Als je toch niet zo’n liefhebber bent van rode wijn, is er nog geen reden om het te leren drinken. Want het stofje zit ook in koffie en cranberrysap (we zouden wel aanraden om voor een suikervrije variant te gaan, aangezien suiker dan weer super slecht is voor je tanden en kiezen).

Cheers en spoelen maar

Om tot het gewenste effect te komen zou je de wijn wel lang in je mond moeten houden. Of heel wat glaasjes moeten drinken. Niet echt een straf natuurlijk. Maar de onderzoekers hopen vooral dat polyfenol in medicijnen en mondwater gebruikt gaat worden.

Je mond spoelen met rode wijn mondwater? Kom maar door.

Reageer op artikel:
Raar maar waar: Rode wijn is goed voor je tanden, dus proost
Sluiten