Onderzoek wijst uit: rode wijn drinken helpt om een verkoudheid te voorkomen

Verkouden zijn is super vervelend en dat is nog eens drie keer zo erg tijdens de feestdagen. No way dat dat jou gaat gebeuren tijdens kerst. Er is maar één manier om dat te kunnen voorkomen, rode wijn drinken met de meiden.

Je bent niet alleen maar aangewezen op een schaal met fruit en neusspray als je verkouden bent. Sterker nog, open een fles rode wijn als je morgen weer fris naast je bed wil staan.

Rode wijn als medicijn tegen verkoudheid

Wetenschappers op University of Auckland hebben onderzoek gedaan naar voedsel en drank waar veel flavonoïden (antioxidanten) in zitten. De onderzoekers lieten verschillende proefpersonen veel flavonoïden tot zich nemen, en een ander deel van de groep niet.

Uit dit onderzoek bleek dat de proefpersonen die veel flavonoïden tot zich namen ongeveer 33 procent beter beschermd zijn tegen een verkoudheid dan de personen die geen flavonoïden hadden gegeten en gedronken. Hun conclusie: ‘drinking red wine significantly reduce the risk of catching colds and coughs.’

Flavonoïden zijn antioxidanten

Het onderzoek ging om de antioxidanten ‘flavonoïden’. Die zitten onder andere in veel fruitsoorten, groene thee, uien, cacao en rode wijn. Deze antioxidanten zorgen ervoor dat je immuunsysteem een boost krijgt waardoor je minder vatbaar bent voor verkoudheid en de griep. Kom maar door met die vino.

Het voedingscentrum

Er worden wel wat kanttekeningen geplaatst bij dit onderzoek, onder andere door Het Voedingscentrum. Zij stellen dat het bewijs van de positieve effecten van flavonoïden onvoldoende overtuigend is.

Benieuwd naar nog meer wijnweetjes?

Ga je vanavond drinken? Deze kleur wijn veroorzaakt de heftigste kater

University of Auckland

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: rode wijn drinken helpt om een verkoudheid te voorkomen
Sluiten