Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 23 apr 2015

6 x waarom digitale berichtjes de romantiek van daten verpesten

Laten we beginnen om te zeggen dat de mogelijkheid om te sms'en, WhatsAppen, Facetimen echt een hoop uitkomsten biedt. Maar op datinggebied haalt het de romantiek eigenlijk weg.

Kun je voorstellen dat tot een paar jaar geleden er helemaal geen mobiele telefoons bestonden? Ooit was er zo’n tijd. En ondanks dat we ons een leven zonder telefoon niet meer kunnen indenken (wat doe je bijvoorbeeld als je iemand kwijt bent?), is er ook wel iets veranderd. En dan met name op datinggebied.

Waar we tegenwoordig de problematiek bespreken over het wel of niet sturen van een berichtje, het wel een niet lezen van een WhatsAppje, hoelang je moét wachten met reageren om niet wanhopig over te komen, was er ooit en tijd waarbij mensen zich dit écht niet voor konden stellen.

Nee, vroeger ging het anders. Vroeger kon je niet even je nummer uitwisselen en de rest lekker veilig regelen via het digitale kanaal. Vroeger kon je er ook niet zomaar vanuit gaan dat je een persoon zou kunnen terugvinden op Facebook. En ondanks dat er veel voorbeelden te bedenken zijn waarom een telefoon héél handig is, was de tijd zonder eigenlijk stiekem best wel romantisch.

Dit is waarom wij die telefoon best wel eens kunnen missen (op datinggebied dan hè?)

1. Miscommunicatie zit in een klein hoekje

O god, waar moeten we beginnen. Hier zijn wel miljoenen voorbeelden voor te verzinnen. Hij stuurt een berichtje en jij interpreteert dit op je eigen manier. De manier waarop je denkt dat hij het bedoelt. Maar hoe vaak kom je er wel niet achter dat hij het heel anders bedoelde? Dingen kunnen bot overkomen, terwijl er eigenlijk veel liefde achter zit. Of je probeert tussen de regels door te lezen terwijl hij eigenlijk weinig interesse heeft.

Dit wordt allemaal veroorzaakt omdat we de intonatie niet kunnen horen. We horen niet of er een glimlach in de zin zit. Of een grappig aspect. Je hoort geen sarcasme, of irritatie. Nee, je moet het doen met de woorden. En iets wat hij sarcastisch bedoelt kun je dan ook vrij makkelijk serieus opvatten. En daarnaast mis je zijn gezichtsuitdrukking. Een glimlach en twinkeling in zijn ogen verraad dat hij je in de maling neemt. Maar wat als je die niet ziet? Zit jij weer met een bak Ben & Jerry’s je verdriet weg te eten. Fijn.

2. Altijd en overal beschikbaar

Man man man, de vrouwen liggen voor hem voor het oprapen. De ontelbare hoeveelheid datingapps, datingsites, mogelijkheden om vrouwen te ontmoeten (Facebook, Instagram). En dat overal ter wereld. Zit je op Tinder en ga je een weekendje naar Barcelona? Dan kijk je toch even wie daar single is in een straal van 25 kilometer?

Is er nog iets romantisch aan als hij een vrouw niet meer hoeft te veroveren maar in plaats daarvan alleen maar naar links of naar rechts hoeft te swipen? Is er nog iets romantisch aan als hij één blik op je digitale foto werpt om te bepalen of jij het bent of niet in plaats van dat hij stiekem naar je gluurt in levende lijve? Daar is maar één antwoord op mogelijk.

3. Het is makkelijk en moeite doen is niet meer nodig

Altijd en overal beschikbaar plus het is makkelijk horen eigenlijk een beetje bij elkaar. Waar hij vroeger je hart moest veroveren in dat bomvolle restaurantje en maar één kans had (als je de deur uitliep was het al te laat), hoeft hij nu alleen maar iets te typen en op enter te drukken. En voila, jullie staan in contact.

Overal en altijd vrouwen beschikbaar hebben op je telefoon is makkelijk. Er worden geen brieven meer geschreven, geen bos rozen meer gebracht om je mee uit te vragen, hij hoeft niet meer bij je langs te komen om te vragen of je nog een keer met hem wil afspreken. Alles gaat met een paar tikjes op het digitale toetsenbord. Too bad.

4. Je hoeft geen ballen meer te hebben

Inderdaad. Hij hoeft geen ballen meer te hebben om naar je toe te komen. Of dat nou in een restaurantje is, de bibliotheek, of een winkeltje. Hij hoeft niet al zijn moed te verzamelen om jou te benaderen terwijl jij met je vriendinnen bent.

Het eerste contact met een vrouw kan hij namelijk heel makkelijk via al onze social kanalen leggen. En zeg nou zelf. Het is veel en veel makkelijker en veiliger voor je gevoel om een berichtje te sturen via Facebook en hallo te zeggen dan dat je dat in real life doet. En laten wij die ballen nou net even romantisch vinden.

5. Het is onpersoonlijk

Een handgeschreven brief of kaartje, een telefoontje, een kus op je hand en een lieve blik die vraagt of je alsjeblieft een keer met hem uit wil. Nee hoor, dat is er niet meer. We krijgen gewoon een plat berichtje gelijk als je op Tinder een match bent ‘zal ik langskomen vanavond?’. Ehm, juist. En ook na die eerste date, het contact gaat digitaal verder. En daar zeg je dingen veel makkelijker omdat ze onpersoonlijker zijn.

Het is veel makkelijker om te zeggen ‘ik vind je leuk’ via een chatgesprek dan dat je daadwerkelijk tegenover iemand staat. Hetzelfde geldt voor je verjaardagsberichtjes via Facebook. De kaarten en belletjes vroeger waren toch veel leuker. We missen een personal touch. En die zit niet in digitale berichtjes.

Het maakt je paranoia

Want zeg nou zelf, vijf uur lang naar zo’n telefoon staren omdat de vinkjes al blauw zijn en je weet dat hij je berichtjes heeft gelezen maar hij nog steeds niet heeft gereageerd. Daar word je toch gek van? Je haalt je al vanalles in je hoofd tot het moment dat hij stuurt dat zijn batterij op was. Poeh. Haal adem.

Je kent elkaar niet goed, je wil elkaar beter leren kennen, de weg via de digitale manier is lekker makkelijk. Maar als hij even niet reageert maar wel online is gaan je gedachtes aan de haal. Duizenden doemscenario’s gaan maar door je hoofd heen. En je telefoon die verdwijnt uiteindelijk in een hoek omdat je obsessieve trekjes begint te krijgen en bijna echt doordraaid. Laat die telefoon voor wat het is. En laat hem lekker langskomen met rozen.

Reageer op artikel:
6 x waarom digitale berichtjes de romantiek van daten verpesten
Sluiten