Last van roos in je haar? Met deze tips “sneeuwt” het nooit meer op jouw schouders

Roos in je haar in super vervelend. Je wordt soms gek van de jeuk en je bent bang dat andere mensen het goed kunnen zien. Wij delen tips van haarexpert en huidarts David Kingsley om van deze vervelende maar onschuldige kwaal af te komen.

Je bedenkt je wel twee keer voordat je een zwart truitje aantrekt. Want voordat je het weet ligt er “sneeuw” op je schouders. Je baalt ervan en wilt er nu echt vanaf.

Tips tegen roos in je haar

Gelukkig zijn er genoeg manieren om verlost te raken van roos in je lokken. Want hoe onschuldig dit kwaaltje ook is, je bent het liever kwijt dan rijk.

Allereerst is het belangrijk om te ontdekken welk type roos jij hebt voordat je er echt iets aan kunt doen. Wij delen graag deze informatie met je.

Allereerst: hoe ontstaat roos?

Vaak wordt gedacht dat roos ontstaat omdat je hoofdhuid te droog is. Maar ook wordt soms zelfs gedacht dat het door een slechte hygiëne ontstaat. Allebei is hartstikke onwaar.

Roos in je haar ontstaat niet door droogte, maar juist door overtollige olie op je hoofdhuid, al hoeft dit niet zichtbaar te zijn en ziet je hoofdhuid er droog uit. Hoe vetter je hoofdhuid is, hoe makkelijker er roos ontstaat.

Erfelijkheid kán maar hoeft niet

Roos in je haar kan met erfelijkheid te maken hebben. Maar het ook zijn dat het wel in je genen zit, maar het nooit daadwerkelijk tot uiting komt.

Stress is een grote trigger om roos te veroorzaken of het erger te maken. Maar ook tijdens je maandelijkse periode, koud weer en te vaak je haar (en dus je hoofdhuid) te wassen.

Er bestaan 3 soorten roos

Er bestaan volgens haarexpert en huidarts David Kingsley verschillende soorten roos in haar. En om de juiste aanpak te kiezen moet je eerst weten welke roos jouw haar en hoofdhuid teistert.

1. Psoriasis: grote rode “schubben”

Bij de huidaandoening Psoriasis is roos in het haar één van de meestvoorkomende klachten. Er zijn grote jeukende rode schubben te zien op de hoofdhuid, maar kunnen ook voorkomen op ellebogen, knieën en andere delen van het lichaam.

Als je deze omschrijving herkent is het verstandig om de huisarts te bezoeken omdat deze (onschuldige) huidaandoening niet te behandelen is met anti-roos shampoo van de drogist. De huisarts kan je doorsturen naar een dermatoloog of een speciale shampoo en/of zalf voorschrijven.

2. De sneeuwvariant: kleine witte schilfers

Vind jij verdacht vaak kleine witte schilfers op je schouders en rug? Dan heb je te maken met droge hoofdhuidschilfers, een veel voorkomende vorm van roos. Vaak is deze vorm van roos droog en plakken ze niet vast aan je hoofd, sorry voor deze ietwat onsmakelijke uitleg.

Probeer een paar weken hoofdhuidolie voor je gaat douchen, gevolgd door een kalmerende hoofdhuidserum. Ook een anti-roos shampoo zoals Head & Shoulders is volgens trincholoog Dominic Burg een goede oplossing voor deze sneeuwvariant.

3. Seborrheic Dermatitis: geelachtige plakkerige schilfers

Heb je geen last van de sneeuwvariant maar is de roos in jouw haar juist plakkerig en geelachtig van kleur? Dan is de kans groot dat je Seborrheic Dermatitis hebt. Het klinkt enger dan het is, want is simpelweg een andere vorm van deze onschuldige kwaal.

Vaak wordt het gezien op een rode, vettige hoofdhuid. Deze vorm wordt veroorzaakt door een overactieve gietproductie van de hoofdhuid. Vaak plakt de roos samen en kan het vervelende wondjes op de hoofdhuid achterlaten. Niet leuk dus.

Volgens trincholoog Dominic Burg kan deze vorm van roos ook met een anti-roos shampoo worden behandeld. Merk je dat het minder wordt? Wissel het dan af met gewone shampoo zodat je hoofdhuid niet geïrriteerd raakt.

Hoe weet ik in hemelsnaam welke shampoo ik moet gebruiken?

Het is duidelijk dat anti-roos shampoo vaak de oplossing kan zijn voor roos in je haar. Maar hoe weet je hoe je welke moet gebruiken?

Volgens haarexpert en huidarts David Kingsley is het een beetje gokken maar heb geduld: “gebruik de anti-roos shampoo minimaal 28 dagen om te kijken of het de juiste match is. Zolang duurt namelijk ook de hoofdhuid cyclus.”

Werkt de anti-shampoo helaas niet? Shit, dan snel een andere proberen. Wel verwijzen we je graag door naar de pagina van Kassa waar mensen hun mening en tips geven over verschillende shampoo’s.

Meer over haar:

Cosmopolitan.com

Reageer op artikel:
Last van roos in je haar? Met deze tips “sneeuwt” het nooit meer op jouw schouders
Sluiten