Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 21 feb 2018

Hekel aan schoonmaken? Doe het maar minder want het is net zo slecht als roken

Als je op jezelf woont, kun je niet alleen lekker zelf bepalen wat je gaat eten, maar ook wie je uitnodigt en hoe je je plekje inricht. Helaas betekent dat ook dat je zelf de boel een beetje schoon moet houden. Maar of dat uiteindelijk nu echt heel goed voor je is, wordt nu in twijfel getrokken.

Als je nu van plan was om de ramen te gaan lappen, wacht daar dan maar even mee. Lees hier waarom schoonmaken eigenlijk schadelijk voor je is.

Schoonnmaken is schadelijk voor je

Als je denkt dat roken schadelijker voor je longen is dan schoonmaken, dan heb je het mis. Beide dingen zijn namelijk niet zo goed voor je gezondheid. Van roken wist je het misschien wel, maar van schoonmaken? Het is echt waar en dit is hoe het zit.

Onderzoekers van de Universiteit van Bergen in Noorwegen hebben een onderzoek gestart waar ze de gevolgen van chemicaliën op lange termijn onderzochten. Ze onderzochten 6000 volwassenen over een tijdspanne van maar liefst twintig jaar.

Het bleek dat de longen van vrouwen die twintig jaar lang als schoonmaakster hebben gewerkt, of zeer regelmatig met schoonmaakmiddelen in de weer zijn, net zo hard achteruit waren gegaan als van iemand die twintig sigaretten per dag rookt. Bovendien zorgt het inademen van schoonmaakmiddelen voor 43% maar kans op astma.

De stoffen in schoonmaakmiddelen zouden de longen net zo hard aantasten dan een sigaret. Natuurlijk is het niet zo dat dit gebeurt als je één keer in de week schoonmaakt, maar wel als je enkele jaren achter elkaar dagelijks met schoonmaakmiddelen werkt. En al helemaal als je met sprays werkt.

Om de schade zoveel mogelijk te beperken, is het bijvoorbeeld goed om je ramen open te zetten als je schoon gaat maken en een tijdje daarna. Weet je zeker dat alle stoffen niet meer in je huis hangen. Bovendien zou het een goed idee zijn om mannen schoon te laten maken, omdat vrouwen er gevoeliger voor zijn. Hier kun je er eentje huren om dat voor je te doen.

Ga voortaan maar vaker op de bank zitten, girls. Het is veel beter voor je.

Reageer op artikel:
Hekel aan schoonmaken? Doe het maar minder want het is net zo slecht als roken
Sluiten