Opgelost! In deze gevallen van beschimmeld eten kun je het gewoon wegsnijden

Zo nu en dan doe je boodschappen voor de hele week en vergeet je dat je nog iets in de koelkast hebt liggen. Een groen stuk kaas dat eigenlijk geel hoort te zijn, gooi je waarschijnlijk meteen in de prullenbak. Toch is dat helemaal niet altijd nodig.

Beschimmeld eten niet weggooien

Het is niet meer op één hand te tellen hoe vaak we boodschappen doen en toch niet alles opeten. Of je nu onverwachts met vriendinnen gaat eten of je hebt toch écht geen zin om te koken en je bestelt wat, soms laat je eten liggen.

Iets té lang, want eens in de zoveel tijd kom je erachter dat die nare geur in je koelkast die vergeten paprika is.

Vervelend, want eten weggooien is natuurlijk mega zonde. Maar het is niet nodig om alles meteen in de prullenbak te mikken. Bij sommige etenswaren is het gewoon mogelijk om te schimmel weg te snijden. Hoe gek het ook klinkt.

Die stinkende paprika (eigenlijk groene), ‘wollige’ pluisjes op je aardbeien en melk met stukjes zijn nou niet bepaald lekker. Maar bij sommige etenswaren mag je de schimmel er gewoon vanaf snijden. Hierbij een rijtje met welk eten je gewoon nog naar binnen mag werken.

Mycotoxine

Van sommige schimmels lig je drie dagen misselijk in bed en dat willen we natuurlijk voorkomen. De stof mycotoxine in schimmel is die boosdoener. Waar vind je mycotoxine? In producten zoals druivensap, appels, noten, granen en kruiden.

Wanneer gooi je je eten weg?

Soms is het dus mogelijk om de schimmel weg te snijden, maar niet altijd. Soms zie je de schimmel maar op één plekje, maar stiekem zit het dan overal in. Gevaarlijk terrein dus. De volgende etenswaren mogen direct de prullenbak in als er een pluizig laagje op zit:

Noten, pindakaas, notenpasta’s en peulvruchten
Zachte kazen als roomkaas, plakjes kaas of hüttenkäse
Jams en dingen als appelmoes
Schimmelkazen waarop je een schimmel aantreft die niet bij het fermentatieproces hoort
Kliekjes
Vleeswaren
Droog voedsel als brood en koekjes

Wanneer eet je je eten op?

Bij de volgende producten is het mogelijk om de schimmel gewoon (ruim) af te snijden. Op die manier is het gewoon nog te eten:

Harde kaas: ruim wegsnijden. Dit geldt ook voor blauwschimmelkazen als gorgonzola en roquefort.
Droge worst of gedroogde ham. Eventuele plekjes kun je wegsnijden.
Groenten en (hard) fruit met een relatief laag vochtgehalte. Denk hierbij aan wortels en paprika’s.

Dus als je nog een stukje paprika, worst en kaas in je koelkast vindt waar je net zo’n zin in had, je hoeft het niet weg te gooien. Dat scheelt toch weer een tripje naar de Appie.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

O jee: Dit is de waarheid over de vijf seconden regel en voedsel van de vloer eten

Flair

Reageer op artikel:
Opgelost! In deze gevallen van beschimmeld eten kun je het gewoon wegsnijden
Sluiten