Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 29 aug 2015

Score! Wetenschappelijk onderzoek bewijst nu echt dat shoppen ons gelukkiger maakt

Deze dag kan niet meer stuk. Stiekem wisten we het natuurlijk al. Nu is het óók nog eens officieel bewezen volgens wetenschappelijk onderzoek. Shoppen maakt ons gelukkiger. Yes.

Ze noemen het niet voor niets ‘retail therapy’. Jezelf belonen met iets moois heeft een positieve impact en hierdoor vergeten we een beetje de negativiteit in ons leven. Maar wat gebeurt er precies met ons als we shoppen?

We krijgen het gevoel dat we de controle hebben

Uit onderzoek kwam naar voren dat mensen die shoppen weer een gevoel hebben dat ze de controle hebben. De controle om zelf te bepalen wat je leuk vindt om te kopen.

Waar we vooral gelukkig van worden? Iets kopen wat niet te maken heeft met iets wat ons verdrietig heeft gemaakt. Als iemand je een keer vertelde dat je een lelijke jurk aan had, dan doet dit zeer. Koop je dan graag een nieuwe jurk om jezelf een beter gevoel te geven? Nee. Dan voel je namelijk vooral de pijn weer van het moment dat iemand je jurk bespotte en daardoor ook jou. Je koopt dan liever tientallen pakjes thee waar je zogenaamd slanker van zouden worden. Want ja dan weet je zeker dat die ‘zogenaamd’ lelijke jurk nu wél mooi gaat staan. Daar is geen twijfel over mogelijk.

Tip 1: play hard to get

Wel één tip voor je al je geld uitgeeft; shoppen is net als een man ontmoeten. Play hard to get. Als je bij je vriendin thuis komt en ze heeft een nieuwe tas gekocht die ook in jouw lievelingskleur te verkrijgen is, denk er dan eerst even goed over na. Als je het namelijk na een tijdje koopt, voelt het een stuk fijner en bevredigender dan als je het gelijk aanschaft.

Tip 2: doe het in moderatie

Retail therapy werkt voornamelijk op momenten wanneer jij echt vindt dat je een dagje shoppen hebt verdient. Doe het daarom niet zomaar bij elk moment wanneer je je verveelt. Want shoppen kost geld, maar als je iets leuks hebt, ben je ook echt uitgeteld.

Reageer op artikel:
Score! Wetenschappelijk onderzoek bewijst nu echt dat shoppen ons gelukkiger maakt
Sluiten