Seks & zo: is monogamie een sprookje?

Lotte Nijborg 12 feb 2016 Column

Relaties, daten, seks, het houdt ons bezig. Sterker nog, het zijn een paar van de meest mysterieuze, heerlijke maar ook heftige onderwerpen van het leven. Daarom hebben we Seksuologe Eveline aan de mouw getrokken om eens dieper in te gaan op een paar onderwerpen die ons allemaal bezig houden. In een vierdelige reeks kun je haar volgen. Vandaag: monogamie.

‘I think I have monogamy. I must have caught it from you guys’, zei mannenverslinder Samantha in Sex And The City, alsof monogamie een enge ziekte is. Je zou het bijna gaan geloven. Monogamie – je leven lang trouw blijven aan één persoon – lijkt de laatste tijd steeds moeilijker.

De knappe, rijke, getrouwde zakenman die valt voor een jongere meid; the-girl-next-door die kiest voor een open relatie om zo toch bij haar vriend te kunnen blijven; de slager die thuis voor rotte vis wordt uitgemaakt en vervolgens de intimiteit buiten de deur gaat zoeken, je hoort het steeds vaker.

Is monogamie dan niet meer van deze tijd of willen we nog graag in het sprookje blijven geloven?

Eén op de 3 Nederlanders gaat vreemd, veel Tinder-gebruikers hebben een relatie en ‘vreemdgangerssites’ als SecondLove zijn ongekend populair. Het aantal Nederlanders met een open relatie is daarnaast sinds 2009 verdubbeld. Is monogamie dan niet meer van deze tijd of willen we nog graag in het sprookje blijven geloven?

Als je het bekijkt vanuit de natuur dan zijn wij niet ‘gemaakt’ om monogaam te zijn. In de oertijd was het voor mannen belangrijk om zoveel mogelijk nageslacht te produceren terwijl de vrouw zocht naar gezonde sterke genen voor haar kroost. Kiezen voor één persoon was een risico en daarom niet slim.

Waarom proberen we dan toch monogaam te zijn?

Monogamie is iets wat in het verleden is ontstaan en onderdeel geworden is van onze cultuur. De prins op het witte paard die voorbij komt en alleen liefde en intimiteit met jou deelt is toch wat we stiekem allemaal wel willen. Soms loopt het helaas anders en zijn er verschillen in (seksuele) behoeften die soms niet binnen de relatie op te lossen zijn.

Zijn open relaties dan de toekomst? Wie zal het zeggen. Ondertussen geloof ik in ieder geval nog heel graag in het sprookje genaamd monogamie. En leven we allemaal nog heel lang en gelukkig…

Eveline Stallaart (33) is Seksuoloog en heeft haar eigen praktijk in Amsterdam. ESSH biedt laagdrempelige zorg op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relaties. Beautify-lezeressen krijgen bij aanmelding in februari tijdelijk EUR 25 korting op het eerste consult. Doorverwijzing door een (huis)arts is daarbij niet nodig.

Reageer op artikel:
Seks & zo: is monogamie een sprookje?
Sluiten