Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 17 aug 2019

Dit is de reden waarom we vaak ontevreden zijn over een foto van onszelf

'Wat sta ik lelijk op die foto zeg!' zegt een vriendin tegen je. Je neemt eens een kritische blik op de foto en je kan weinig lelijks bespeuren. Het is gewoon je vriendin, hoe ze eruit ziet. Niets mis mee. Toch heb jij dat andersom ook. Het 'goede' nieuws is dat er een reden voor is, en nee dit heeft niet alleen met zelfkritiek te maken.

De wetenschap heeft ontdekt waarom we bijna nooit tevreden zijn met hoe we er op foto’s uit zien terwijl we niet eens ontzettend kritisch zijn op ons uiterlijk. Maar het gaat er voornamelijk om dat wij niet dat zien, wat een ander ziet.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Het heeft allemaal te maken met onze, tot nu toe, grote vriend: de spiegel. Als we naar onszelf kijken in de spiegel hebben we zelf het beeld dat we er precies zo uitzien. We kunnen dan ook vol enthousiasme nadat we in de spiegel hebben gekeken, en hebben geconcludeerd dat we er too hot to handle uit zien, een selfie maken. Maar dan kijk je naar de foto, en nog een keer naar je spiegelbeeld. En vraag je je af waar het mis is gegaan. Dit heeft allemaal te maken dat wij onszelf het hele leven in spiegelbeeld zien. We leven dus eigenlijk in een keiharde leugen, we zien namelijk een omgekeerd beeld van onszelf.

Snapchat

Je doet het waarschijnlijk ook, je selfies maken met snapchat. Het feit dat je deze wel mooi van jezelf vindt komt omdat Snapchat je stiekem ook in het ootje neemt. Snapchat geeft namelijk dat beeld weer wat jij in de spiegel ziet, je spiegelbeeld. Omdat je al jaren gewend bent aan dat beeld van jezelf, ben je daar ook sneller tevreden mee.

LEES OOK: Selfie trend: zeg maar doei tegen de duck face en hallo tegen de fish gape

Reageer op artikel:
Dit is de reden waarom we vaak ontevreden zijn over een foto van onszelf
Sluiten