Sharing is caring: dit is hoe jij met één druk op de knop een leven kunt redden

De hele dag door zitten we op social media. We liken, reageren en sharen alles wat we interessant vinden. Bijna zonder na te denken drukken we op die knoppen. Heeft het waarde? Sociaal gezien misschien wel. Maar stel je voor dat jij met één druk op de knop een mensenleven zou kunnen redden, hoe snel zou je dat dan doen?

Het is donorweek. De week met als doel om zoveel mogelijk mensen als donor te laten registreren. Ook wij als Beautify willen jou daarvan bewust maken. Het is echt geen ellenlang proces. Het duurt namelijk net zo lang als het delen van iets op social media. Maar met je registratie kun je tot wel acht (!) levens redden.

Of heb je er al over nagedacht? Het is zo ontzettend makkelijk om ook dit verhaal weer weg te wuiven. Het is misschien een enge gedachte, of misschien is het een keuze waar je liever nog niet bij stil wil staan. Maar wist je dat de kans dat jij een orgaan nodig hebt groter is dan dat je zelf ooit donor wordt? En daarom willen je vragen om er nu toch over na te denken.

Wat houdt donor zijn in en waarom zou je het doen?

Onder orgaandonatie wordt het geven van een orgaan aan een ander persoon verstaan. Als jij komt te overlijden en je bent donor, hebben doktoren toestemming om jouw organen te gebruiken. Hiermee kunnen ze het leven van iemand anders of zelfs meerdere personen redden.

Wist je dat er afgelopen jaar 134 mensen zijn gestorven door een tekort aan donoren? Zo is de wachtlijst voor een nier ongeveer 3,5 jaar en voor een hart 13 maanden. Als je leven afhangt van een donor, moet je maar net geluk hebben dat er iemand is waarmee jij een match hebt.

Stel je voor dat jij op een dag een donororgaan nodig hebt. Dat je ziek wordt en iedere dag vanaf dat moment moet wachten op een donor. Als die al beschikbaar komt. Je loopt namelijk het risico dat je bij die 130 tot 140 mensen hoort die niet op tijd een donor kunnen krijgen. Hoe zou je je dan voelen?

“Stel je voor dat jij een familielid zou kunnen redden, of je grote liefde, dan zou je het meteen doen. Toch?” –
Lotte, Hoofdredactrice Beautify

Op dit moment sta je waarschijnlijk midden in je leven. Je kunt iedere dag doen wat je wilt en met wie je wilt. Drankjes, etentjes, werk, genieten. We denken dan ook vaak ‘ach hierover denk ik ooit nog wel een keer na’. Maar het leven is onvoorspelbaar. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. En daarom is het belangrijk om er in ieder geval over na te denken of je donor wil worden. Als je er tot wel acht levens mee kunt redden, is dat dan niet het mooiste wat je kunt achterlaten?

En stel je voor dat jou wat overkomt, dan wil je ook niet dat je familieleden voor jou die keuze moeten maken. Maak daarom de keuze zelf. Druk op die ene ‘share’ knop en registreer je. Want dat is wat er nodig is, één druk op de groene ‘share’ button. Net zoals je dat zo makkelijk doet op ‘share’ button van Facebook of Twitter. En het registreren zelf duurt echt net zo lang als het delen van een artikel. Zo moeilijk is het niet, maar zo groot is het resultaat. Klik en registreer zodat we met z’n allen levens kunnen redden. Donor worden, waar wacht je nog op?

Reageer op artikel:
Sharing is caring: dit is hoe jij met één druk op de knop een leven kunt redden
Sluiten