Shocking! Modellen hangen gewichten in hun haren om zwaarder te zijn

Er is al jaren een discussie of de modellen op de catwalk te dun zijn. De voorstanders van dunne modellen zijn vaak de agentschappen, de modellenwereld en de modellen zelf. Tegenstanders hiervan vinden dat de dunne modellen zorgen voor een onrealistisch en ongezond beeld. Vrouwen zouden hierdoor negatief worden beïnvloed.

In landen zoals Frankrijk, Israël en Italië geldt een wet waarin modellen jonger dan 18 jaar verplicht zijn om een bepaald gewicht te hebben. Zo moeten meisjes die 1.75 of langer zijn minimaal 55 kilo wegen, en moeten ze een BMI van tenminste 18,5 hebben. Wanneer een modellenbureau meisjes inhuurt die hier niet aan voldoen zijn ze strafbaar. De wet is ingevoerd om anorexia onder modellen tegen te gaan, en zo een gezonder en realistischer beeld neer te zetten op de catwalk.

De regels ontduiken

Maar niet alle modellen zijn het eens met deze regelgeving. Sommige modellen verzinnen allerlei manieren om onder deze wet uit te komen. Zo drinken ze vlak voor een weging heel veel water, en lopen ze net zolang rond totdat ze tussen een weging door kunnen sneaken.

Maar niet alleen de modellen zelf proberen onder de regelgeving uit te komen, ook agentschappen helpen te dunne modellen de regels te omzeilen. Daar gaan ze zelfs zo ver in dat ze modellen spanx ondergoed (corrigerend ondergoed) geven waar ze zandzakjes in kunnen verbergen om zo op het goede gewicht te komen. Ook worden er gewichtjes in hun haar gehangen.

BMI eis

Ook is niet iedereen het eens met de eis om een BMI van minstens 18,5 te hebben. Je BMI geeft tenslotte alleen maar aan hoe je gewicht is in verhouding met je lengte, en niet of je een eetstoornis hebt of niet. Vaak zijn de modellen nog jonge meisjes, met een snelle stofwisseling. Je kunt daardoor best heel gezond zijn maar wel een lagere BMI hebben dan 18,5. Andersom is het ook het geval. Je kunt ook wél een eetstoornis hebben maar toch op een ‘gezond’ BMI zitten van 18,5. Kortom; de hoogte van je BMI zegt niet heel veel.

Reageer op artikel:
Shocking! Modellen hangen gewichten in hun haren om zwaarder te zijn
Sluiten