Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 9 sep 2017

Silvana is bang voor kaas: ‘Ik zou eerder in een bak vogelspinnen springen dan kaas eten’

Sommige mensen leven voor kaas. Voor tosti’s en pizza’s met gesmolten kaas. Voor kaasplankjes en kaasfondues. Maar voor Silvana zijn die dingen ronduit vreselijk. Ze is namelijk bang voor kaas. Silvana: ’Hoe geler een kaas, hoe enger.’

Hoewel angst voor kaas een officiele naam heeft – turofobie – wordt er toch vaak lacherig gedaan om Silvana’s angst. Het is dan ook het favoriete onderwerp van haar collega’s aan de lunchtafel. En zelf moet ze ook vaak grinniken als ze het heeft over haar gele nachtmerrie. Maar dat betekent niet dat de angst minder heftig is.

’Ik weet wel dat kaas me niets zal aandoen. Niets fysieks. Ik zal er echt niet aan doodgaan, maar toch ben ik bang,’ zegt ze.

Als klein meisje was ze al bang voor kaas

Hoe het komt dat Silvana bang is voor kaas weet ze niet goed. Misschien hebben haar ouders het haar simpelweg niet geleerd? Zij aten zelden kaas. Maar dat is nog geen reden voor een angst, denkt ze. Al schijnt het wel erfelijk te zijn.

‘Zodra iemand in mijn buurt kaas eet, móet ik die kaas ook in de gaten blijven houden, zodat ik het niet aanraak’

Wel weet ze nog goed dat ze als klein meisje de kaasboer al een vreselijk plek vond. ’Soms liep ik met mijn moeder door een overdekt winkelcentrum. In een smalle doorgang zat een kaasboer. Als we daar doorheen moesten, liep ik altijd helemaal platgedrukt tegen de muur aan, zo ver mogelijk bij de kaaswinkel vandaan. Zo vies vond ik het.’

Het is vooral de geur die Silvana vervult met walging. Maar ook de gele kleur, vindt ze vreselijk. En zwetende kaas is al helemaal verschrikkelijk.

’Ik voel walging en merk dat mijn hele lichaam op scherp gaat staan, alsof er gevaar dreigt. Zodra iemand in mijn buurt kaas eet, móet ik die kaas ook in de gaten blijven houden. Ik wil namelijk écht voorkomen dat ik het aanraak,’ zegt Silvana.

Vreemde situaties

Haar angst voor kaas heeft Silvana al vaak in vreemde situatie gebracht. Zo werkte ze vroeger in een supermarkt op de non-foodafdeling. Maar soms dachten mensen daar ineens ‘ik hoef deze kaas toch niet’ en dan legden ze het tussen de andere spullen. ’Dan vroeg ik een collega om het op te ruimen,’ vertelt ze.

‘Mijn vriend had net kaas gegeten toen ‘ie me wilde zoenen. Ik raakte helemaal in paniek’

Ook heeft ze haar vriend een keer een blauw oog bezorgd. ’Mijn vriend en ik wonen samen en hij is dus echt gék op kaas. Helaas. Ik wilde eigenlijk dat hij zijn kaas in een andere koelkast bewaart, maar dat wil hij niet. Maar hij probeerde me een keer te zoenen, toen ‘ie net kaas had gegeten. Ik raakte hélemaal in paniek. Ik probeerde hem af te weren, maar het was zo heftig dat hij er een blauw oog aan overhield.’

Inmiddels weet vriendlief dat er met kaas geen grapjes mogen worden gemaakt en pakt hij het extreem goed in, voor hij het in de koelkast legt. ‘En zo niet, dan mag hij de koelkast helemaal schoonmaken. Want ik durf dat niet,’ zegt ze.

Gesmolten kaas is het ergst

Aan hulp zoeken heeft ze eigenlijk nooit gedacht. Ze heeft dan ook niet veel last van haar angst. Kaas is iets wat je best kunt vermijden. Zo heeft ze bijvoorbeeld nog nooit een pizza gegeten. Sommige mensen lusten juist alleen gesmolten kaas, maar dat vindt Silvana het ergste. Dan krijgt de kaas ‘draden’ en lijkt het net een groot kaasmonster.

‘Ik heb nog nooit pizza gegeten’

Silvana: ‘In een restaurant of bij zakelijke diners zeg ik vaak dat ik allergisch ben. Dan kijken mensen je toch net wat minder gek aan.

Ik heb nog nooit kaas gegeten en dat wil ik het liefst zo houden. Ik wil het ook nooit meer aanraken. Ik heb alleen nog een interne battle of cheesecake nou ook kaas is. Het ziet er zo lekker uit, maar ja…’

Lees ook: 23 x herkenbaar als je bang bent voor kaas

Reageer op artikel:
Silvana is bang voor kaas: ‘Ik zou eerder in een bak vogelspinnen springen dan kaas eten’
Sluiten