Oh oh, wij hebben allemaal slaaptekort

Oh wat verlangen we soms naar ons bed. Helemaal in het drukke leven dat iedereen tegenwoordig schijnt te hebben. Maar juist dat leven zorgt ervoor dat we minder in bed liggen.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Colombia dat vooral studenten van het vrouwelijke geslacht en jong volwassenen uit een lage sociale klasse minder dan zeven uur slapen. En zoals we allemaal weten is slapen juist goed voor je gezondheid. En toch nemen de uren gemiddeld af in de laatste twintig jaar. Meer en meer jongeren hebben last van slaaptekort.

Opvallend is dat de afname het grootst is onder jongeren die rond de vijftien jaar zijn. De oorzaak? Die is volgens de onderzoekers nog niet bekend maar de verwachting is dat social media een enorme rol speelt. Overal is natuurlijk afleiding en de telefoon ligt vaak binnen handbereik. En we weten allemaal zelf dat als je eenmaal begint aan Candy Crush je niet zo snel ophoudt.

Wat doet weinig slapen met je?

Slaap heb je nodig. Van slaaptekort kun je medische problemen krijgen maar ook mentaal. Je concentratie en energie gaan achteruit. Overige effecten die je misschien niet verwacht zijn een toename in gewicht én je schijnt gevoeliger te worden voor verslavingen.

Goed advies: duik vanavond eens een keertje op tijd onder de dekens.

Reageer op artikel:
Oh oh, wij hebben allemaal slaaptekort
Sluiten