Janne Vogel
Janne Vogel Gezondheid 8 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Lig je wakker van de warmte? 5 x tips om heerlijk te slapen in de zomer

Een hittegolf in Nederland is heerlijk (want zon, zee, strand), maar de kans is groot dat je ‘s avonds ligt te plakken in bed. En eh, die hitte van buiten lijkt nog minstens vier weken in je kamer te blijven hangen. Wil jij goed slapen in de zomer?

We verzamelden vijf gouden tips voor je. Thank us later.

Slapen in de hitte van de zomer doe je zó

Zit jij ook steeds vastgeplakt aan het kussen op de stoel in je favo strandtent? En lig je ‘s avonds te woelen omdat je maar niet in slaap kunt vallen door de enorme hitte? Heb je de neiging om face down op de tegels in de badkamer te gaan liggen? We voelen je helemaal.

Zoek niet verder, met de volgende tips slaap je als een roos. Ook als het buiten dertig graden is.

1. Doe de deur van je slaapkamer niet dicht

Om de lucht in je kamer (en hele huis) zoveel mogelijk te laten stromen, kun je het raam en de deuren openhouden zodat de lucht er doorheen kan circuleren. Doe (als je die hebt) ook een raampje open in de badkamer, gang of keuken, zodat er een klein briesje door je kamer waait.

Zet wel even een schoen tegen je slaapkamerdeur, om te voorkomen dat ie niet dichtslaat. Een Dr. Marten will do.

2. Zorg voor verandering in je houding (woelen mag!)

Als je ‘s nachts onrustig wordt van de hitte, probeer dan een nieuwe positie te vinden om in te slapen. Drastische veranderingen zijn welkom; leg je kussen bijvoorbeeld eens aan het voeteneinde en draai helemaal om.

Je vergroot zo de kans dat je een koelere plek vindt, die je nog niet hebt opgewarmd met je lichaamswarmte. En wellicht kun je in een nieuwe positie beter profiteren van de luchtstroom.

Wil je extra hulp? Er bestaan cooling pads die je bijvoorbeeld onder je kussen legt, waardoor je hoofd koel wordt gehouden. Omdat het 2020 is en vrijwel overal al een oplossing voor is verzonnen.

3. Kijk niet op je telefoon voor je gaat slapen

Dit is het hele jaar door belangrijk voor je nachtrust, maar nu nog belangrijker. Als je normaal al lastig in slaap komt, draagt de hitte daar namelijk niet positief aan bij. Het is daarom zeker de moeite waard om afleidingen en prikkels voor het slapengaan te vermijden.

Als je nog even door je meldingen of appjes scrolt voor je gaat slapen, raken je gedachten overgestimuleerd en daarom zijn ze extra moeilijk om uit te schakelen.

Dus, probeer een keer een uur vóór je gaat slapen je tv uit te zetten, laptop dicht te klappen en je telefoon niet meer op te pakken. Lees een tijdschrift of een boek of luister naar een podcast. Geef je lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen.

4. De natte handdoek-truc

Als je geen airco hebt, maak dan een oude handdoek nat en houd ‘m voor een open raam (of voor je ventilator!). Alle lucht die er doorheen stroomt neemt het koele vocht op en laat het door de kamer circuleren. Probeer het, it’s good.

5. Zorg dat je lakens ademen

Polyester heeft de neiging om warmte vast te houden en is waterbestendig. Als je zweet plakt het daardoor aan je huid, waardoor je klam blijft. Kies in plaats van polyester daarom voor luchtige, ademende stoffen zoals katoen of linnen.

Ikea (forever fave) heeft een enorme selectie van 100% katoenen lakens en bij H&M Home shop je linnen dekbedovertrekken. Het is de investering waard!

Lees ook: