Yasmine Esser
Yasmine Esser Body & Mind 23 augustus 2018

5 x dingen die je hoofd altijd wil terwijl je weet dat ze slecht voor je zijn

Hoe kan het toch dat je altijd juist de dingen wil die slecht voor je zijn? Je weet dat je het niet moet doen, dat het ongezond is, dat je er van gaat balen of dat je er zelfs ongelukkig door wordt. En toch wil je het.

Het lijkt wel of wij mensen geprogrammeerd zijn om dingen te willen die slecht voor ons zijn. Zouden dieren dat ook hebben? Zouden honden en katten ook hun brokjes in één keer verorberen terwijl ze weten dat ze er de hele dag nog op moeten teren? Zouden ze ook lui ergens liggen slapen, terwijl ze weten dat een beetje door het huis wandelen beter voor ze is?

We betwijfelen het. Maar wij mensen hebben het zwaar. Want geeft maar toe, deze vier dingen willen we allemaal, terwijl we het niet willen-willen (snap je?).

1. Ongezonde dingen eten

Chocolade, chips, koekjes, taart, ijs, McDonald’s maaltijden. Je weet dat je beter groente kunt nemen, maar je hoofd wil, vet, zoet, ongezond eten.

2. En te veel alcohol drinken

Om nog maar te zwijgen over ongezond drinken. En dan bedoelen we wijn. En bier. En cocktails.

Je kunt je nog zo voornemen om maar één wijntje te drinken bij het eten, maar de kans dat je je daar gaat houden, is – laten we eerlijk zijn – klein. Want je brein wil meer wijn.

3. Niet sporten

Je weet dat sporten goed voor je is, maar je wil het eigenlijk nooit. Hoevaak verzin je niet smoesjes, waarmee je enkel en alleen jezelf voor de gek houdt?

Je gaat morgen. Echt. Je hebt nog spierpijn van de vorige keer. Je hebt echt geen tijd. Je kunt je tijd beter besteden aan slapen. Uh-uh.

4. Telkens teruggaan naar die foute man

Je weet dat hij niet goed voor je is. Je weet dat hij je als vuil behandelt, dat hij je negeert als hem dat uitkomt en het goedmaakt, wanneer hij daar aan toe is. Dat hij met je speelt als een kat met een muis.

Maar je komt toch terug. Je hoofd wil bij hem zijn. En je hart trouwens ook. Je wil niets liever dan dat alles goed komt en jullie de liefdes van elkaars levens zijn. Maar diep van binnen weet je ook wel dat het slecht voor je is om terug te keren.

Want veranderen zal hij nooit. En de tijd die je aan hem kwijt bent, ben je niet gelukkig. Bovendien verspil je tijd die je met een man had kunnen besteden die het wel waard is. Of met je vriendinnen of familie.

5. Tot diep in de nacht Netflixen en vlogs kijken

De volgende ochtend baal je gegarandeerd, want dan voel je je moe en gesloopt. Maar op het moment zelf wil je niets liever dan nog één aflevering. Of nog één Youtube filmpje.

Je wil het echt. Ook al weet je wel dat het niet slim is. Je doet het toch.

Stop ermee. Of niet

Met sommige dingen kun je beter meteen stoppen – teruggaan of blijven bij die foute man! – maar de rest. Ach.

Gezond is het niet om af en toe te diep in het glaasje te kijken of junk food te eten. Maar zo nu en dan kan het ook heel leuk en gezellig en lekker zijn. Van het leven genieten is ook belangrijk hè.

Reageer op artikel:
5 x dingen die je hoofd altijd wil terwijl je weet dat ze slecht voor je zijn
Sluiten