Shanice Zoeteweij
Shanice Zoeteweij Beauty en Style 15 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat jouw slechte gewoontes met je huid doen – en zo kun je het oplossen

Iets teveel gedronken en ook nog eens zonder reiniging naar bed gegaan? Beide no go’s als je een stralende, gezonde huid wilt. Nooit meer doen is bij deze slechte gewoontes natuurlijk de beste oplossing, maar ook bij Beautify weten we heus dat dat onmogelijk is.

In plaats daarvan bieden we je oplossingen om de schade van je bad habits te verminderen. Als het dan mis gaat, weet je in ieder geval wat je in huis moet halen.

Jouw slechte gewoontes vs. je huid

Dit zijn de tips om jouw huid weer op te peppen.

Slechte gewoonte 1: alcohol drinken

Niet alleen haalt alcohol vocht en antioxidanten uit je lichaam, ook verhoogt het de doorbloeding en verwijdt het de bloedvaten. Het resultaat? Roodheid en puffiness.

Verkoelen is een goede oplossing wanneer je hier last van hebt. Splash koud water in je gezicht om het te verminderen of laat de gootsteen vol lopen met koud water. Voeg wat alcoholvrije witch hazel (toverhazelaar) toe en wat ijsklontjes. Breng je gezicht een paar keer onder water voor een flinke oprfrisser. Het stimuleert de afvoer en door de witch hazel werkt het ontstekingsremmend en verminder het zwellingen.

Daarnaast zijn hydraterende ingrediënten superbelangrijk. Niet alleen jij hebt waarschijnlijk flinke nadorst, maar ook je huid kan wel wat vocht gebruiken. Ga dus aan de slag met bijvoorbeeld hyaluronzuur. Vergeet ook je vitamines en antioxidanten niet aan te vullen (zowel in voedsel als in skincare), zodat je weer snel de oude bent.

Slechte gewoonte 2: verkeerde voeding

Dat fast food niet al te best voor je huid is, weet je heus al. Maar ook gluten en melk kunnen boosdoeners zijn voor bijvoorbeeld acne. Ben je er gevoelig voor, probeer deze dan te vermijden.

Hoe je dit compenseert? Door juist gezond te eten. Zorg dat je voldoende antioxidanten eet zodat je wordt beschermd tegen vrije radicalen. Deze toppers vind je in onder andere avocado’s en bessen. Ook vitamine C mag je niet vergeten. Tot slot is vis ook altijd een goede keus voor de juiste mineralen. Bij voorkeur koud water-vissen zoals haring, tonijn en makreel.

Slechte gewoonte 3: roken

Dat roken een slechte gewoonte en harstikke ongezond is, dat weet je ondertussen al wel. Sigarettenrook zit vol met vrije radicalen die de huid flink kunnen verouderen. Uit onderzoek blijkt dat rokers tot wel vijf(!) keer meer rimpels hebben dan niet-rokers. Komt doordat de collageen aanmaak flink achteruit gaat, net zoals het vitamine C gehalte.

Aan de doffe huid die je van roken kunt krijgen kun je gelukkig wel iets doen. Producten die de bloedcirculatie stimuleren zijn zeker een aanrader. Denk aan ingrediënten zoals ginseng, pepermunt en rozemarijn. Ook exfoliëren kan je huid een oppepper geven. Daarnaast is het belangrijk om genoeg antioxidanten te smeren en te eten om de vrije radicalen te bestrijden.

Slechte gewoonte 4: je make-up er niet afhalen

Na een avondje uit echt geen zin meer om je gezicht te reinigen? Dat is een slechte gewoonte waar we ons allemaal wel eens schuldig aan maken. En dat terwijl reinigen juist één van de belangrijkste stappen in je routine is.

Maak het jezelf makkelijker en zet de producten van te voren al naast je wasbak. Plak desnoods een plakkertje op je spiegel met een kleine reminder voor jezelf. Ben je echt té moe om een heel stappenplan af te gaan, gebruik dan een make-updoekje. Normaal gezien raden we dat niet aan (want: smeert het vuil en bacteriën over je gezicht in plaats van ze er af te halen), maar het is sowieso beter dan niets.

Lees ook: