Zie je nou wel? Doelen SMART opstellen is dus helemaal niet de beste strategie

Tijdens je studie ben je doodgegooid met de term 'SMART' doelen stellen. Het was volgens docenten dé weg naar het bereiken van je doelen. Je deed dit dus altijd braaf, maar nu blijkt dat 't helemaal niet altijd de beste strategie is. Wat?! 

Even een opfrissertje: het SMART doelen opstellen staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. De weg naar succes –  althans in die waan zijn we allemaal gehouden.

Niet zo SMART, dus.

Maar tijden veranderen. Het AD heeft uitgezocht of doelen SMART maken wel echt doeltreffend is. En wat blijkt? Niet dus. Bij gemakkelijke taken is het zeker wel handig om een duidelijk stappenplan neer te pennen. Maar bij lastigere taken, is het dus helemaal niet bewezen dat ’t werkt.

Tunnelvisie

En dat is nog niet alles. Want het zou dus ook nog eens een tegenovergestelde werking kunnen hebben bij complexe taken. De wetenschappers stellen in het artikel dat het je de gevreesde tunnelvisie kan bezorgen.

Wij staan nu toch echt even met onze oren te klapperen. Misschien een idee om dit artikeltje even naar je docenten van vroeger te sturen?

Reageer op artikel:
Zie je nou wel? Doelen SMART opstellen is dus helemaal niet de beste strategie
Sluiten