Snap je al die koffieverslaafden écht niet? Geef de schuld maar aan je DNA

Je vriendinnen functioneren niet voordat ze een bakkie pleur hebben geconsumeerd. Op het werk is er paniek als de koffie op is en de razende enthousiasme over dat nieuwe koffiebarretje kun je ook niet delen. Waarom is iedereen belachelijk dol op koffie en vergeet jij 'm gerust te drinken?

Gek, als je bedenkt dat er zoveel mensen letterlijk verslaafd zijn aan dat ene bakje. Ze gaan nog net niet trillen als ze er niet op tijd één drinken. Algemeen bekend is dat sommigen niet functioneren zonder koffie. Jij? Jij hebt daar geen last van. Natuurlijk een bakje op z’n tijd vind je prima, maar meer hoeft niet.

Ikzelf voel me wel eens awkward, als ik naast mensen sta die maar doorgaan over hun koffie obsessie. Soms gaan er oprecht hele gesprekken over. Het is echt wonderbaarlijk hoe populair het onderwerp koffie is. De bonen, de smaak, het melkschuim, de sterkte, de aroma, de geur. En dan heb ik het nog niet over koffiebarretjes, de beste merken etc.

Ik vind een bakje in de ochtend prima. Is het er niet? Dan volstaat thee ook. Soms denk ik wel eens dat ik een soort alien ben omdat ik niet verslaafd ben geraakt aan dit zwarte goedje. Maar gelukkig kan ik vanaf vandaag met een gerust hart ademhalen. De wetenschap stelt me gerust. Want blijkbaar kunnen we ons DNA ‘de schuld geven’.

It´s in your DNA baby

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat invloed heeft op de consumptie van koffie. Drink jij beduidend minder koffie dan je omgeving? Dan is de kans groot dat jij de DNA-variatie van het gen PDSS2 bezit.

De DNA-variatie van dit gen zorgt voor een vertraagde afbraak van cafeïne. Dit zorgt ervoor dat de cafeïne langer in je lichaam blijft waardoor je langer plezier hebt van de cafeïneboost. Oftewel, je kunt simpelweg met minder koffie hetzelfde effect creëren als mensen zónder deze DNA-variatie op het gen.

Huh?! We drinken meer koffie dan Italianen

Het onderzoek heeft eerst plaatsgevonden in Italië. Wetenschappers verzamelden daar genetische informatie van de inwoners uit verschillende dorpen. Iedere deelnemer moest een vragenlijst invullen met onder andere een vraag over de dagelijkse consumptie van koffie. Proefpersonen met een DNA-variatie van het gen PDSS2 drinken gemiddeld één kopje koffie minder per dag.

Vervolgens is het onderzoek ook uitgevoerd in Nederland. De resultaten waren vergelijkbaar met het Italiaanse onderzoek. Maar ook bleek dat wij Nederlanders drie keer zoveel cafeïne per kop binnenkrijgen dan de Italianen. Waar dat aan ligt? Wij Nederlanders zijn gék op grote koppen koffie en de Italianen vooral van ´shotjes’.

Goed, als zelfs Italianen minder koffie drinken zou je bijna afvragen of we wel normaal zijn. Maar hoe dan ook, de volgende keer als iemand je aankijkt alsof je van een andere planeet komt als je een bakje koffie afslaat, wees dan trots op je DNA want die zorgt ervoor dat jij niet verslaafd bent.

But first, coffee: Dit is waarom je van koffie slimmer, gezonder en blijer wordt

Reageer op artikel:
Snap je al die koffieverslaafden écht niet? Geef de schuld maar aan je DNA
Sluiten