Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 14 feb 2018

Snel afgeleid? Dan ben je súper slim

Oké, je gaat dit nu écht even afmaken. Maar dan is daar Facebook, je krijgt een appje, iemand begint tegen je te praten en o, je wilt eerst eigenlijk iets eten voordat je goed voor je taak gaat zitten. Komt dit je bekend voor? Let nu dan toch eventjes op, want we hebben goed nieuws voor je. Mensen die snel afgeleid zijn, zijn namelijk ontzettend slim.

Concentratieproblemen, iedereen heeft er wel eens last van. Je ziet een e-mail oppoppen op je telefoon, je hebt iets van duizend tabbladen open staan op je laptop en niets lijkt daardoor echt op te schieten. Je voelt je druk en gejaagd, maar aan het einde van de dag heb je eigenlijk niets afgemaakt.

Toch is er eerder reden voor een feestje dan reden tot paniek. Want snel afgeleid zijn is namelijk een heel goed teken. De volgende keer dat je baas zegt dat je moet focussen, kun je hem of haar het volgende vertellen: je bent een genie.

Hoe intelligenter je bent, hoe sneller afgeleid

Intelligente mensen willen namelijk reageren op álle prikkels die hun hersenen binnenkomen. En als er weer eens een idee in hun hoofd te binnenschiet, vinden ze het lastig om daar niets mee te doen. Elk idee klinkt even interessant en belangrijk.

Dat concluderen onderzoekers van onderzoeksbureau Steelcase. Ze ondervroegen meer dan 10.000 werknemers uit zeventien landen. Het bleek dat de gemiddelde werknemer acht tabbladen open heeft staan, om de twee minuten checkt of er mail is en op een dag tweehonderd keer naar zijn of haar smartphone kijkt. Psycholoog Ned Hallowell, betrokken bij het onderzoek, zegt tegen the Daily Mail dat hoe slimmer mensen zijn, hoe meer ze geneigd zijn afgeleid te worden.

Daarom: wees gerust. Is het je niet gelukt dit artikel uit te lezen? Jammer, maar misschien is het wel een héél goed teken.

LEES OOK: Dit is waarom mensen met een rommelig huis het állerleukst en meest creatief zijn

Reageer op artikel:
Snel afgeleid? Dan ben je súper slim
Sluiten