Redactie
Redactie Gezondheid 6 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Snurkt je partner? Dat is slecht voor jouw gezondheid, blijkt uit onderzoek

Dat goede slaap belangrijk voor je gezondheid is, is je vast niet onbekend. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de gevolgen van een snurkende partner? Dat kan namelijk ook een stempel drukken op jouw gezondheid.

Dit artikel van Rachelle verscheen eerder op Famme.

Zelf slaap ik ontzettend licht, ik word van het minste en geringste wakker. Zo nu en dan snurkt mijn vriend (al zal-ie zelf zeggen van niet), wat op zijn zachts gezegd best vervelend is voor mijn nachtrust. Nu blijkt het ook nog eens gevolgen te hebben voor míjn gezondheid.. Zo zit het:

Het onderzoek

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in The Independent, werden 140 deelnemers onderzocht. Deze deelnemers woonden allemaal in de buurt van een luchthaven: zij zijn dus wel gewend om iedere nacht met lawaai om zich heen te slapen. Het zal je dan ook niet verrassen dat het lawaai van het luchtverkeer de slaap van de deelnemers nogal verstoord, dat konden de onderzoekers vaststellen door het monitoren van hun bloeddruk. De bloeddruk van de deelnemers steeg namelijk naarmate het geluid van het luchtverkeer luider werd.

De gevolgen voor jouw gezondheid

Wat je snurkende partner ermee te maken heeft? Nou, de bloeddruk van de deelnemers steeg ook wanneer de deelnemers het gesnurk van hun partner moesten aanhoren. Gesnurk van je partner en lawaaierige vliegtuigen veroorzaken dus eenzelfde mate van irritatie (gekeken naar je bloeddruk, tenminste).

Dat klinkt onschuldig, maar niets is minder waar. Een (te) hoge bloeddruk kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Een hoge bloeddruk is bijvoorbeeld een risicofactor voor beroertes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en dementie.

Meer lezen over snurken?

Reageer op artikel:
Snurkt je partner? Dat is slecht voor jouw gezondheid, blijkt uit onderzoek
Sluiten