Nieuws 21 feb 2018 Lianne Görtz

Carrièretijger! Met deze sollicitatiegesprek tips haal je die baan binnen

Solliciteren begint natuurlijk allemaal met een fantastische en originele brief. Een brief die zo leuk is dat ze je met liefde uitnodigen op een gesprek. Maar het echte werk begint eigenlijk pas als je op gesprek mag komen.

De meters voordat je het gebouw waar het betreffende bedrijf betreedt, loop je ongetwijfeld over van de zenuwen. Maar met deze sollicitatiegesprek tips loop je in het volgende gesprek uit met het gevoel dat je de baan binnengesleept hebt.

Verdiep je in het bedrijf

Als je bijvoorbeeld bij een mediabureau solliciteert en je hebt geen idee welke merken in hun portfolio zitten, dan sla je de plank wel een beetje mis als ze er naar vragen. Ook is het goed om op de hoogte te zijn van alle concurrenten van het bedrijf en de gehele branche. Scoor je zeker bonuspunten mee.

Zoek op wat ze kunnen vragen

Dan komen we meteen bij de volgende tip: Bedenk vragen die ze jou kunnen stellen. Wat ze altijd, maar dan ook altijd vragen, is waarom jij geschikt bent voor de functie en waarom je nu juist bij dat betreffende bedrijf wil werken. Heb ook alvast een praatje over jezelf klaar en bepaal vooraf goed wat je in ieder geval allemaal wil vertellen en hoe je over wil komen.

Bedenk zelf vragen

Als je uiteindelijk op het punt komt dat ze je vragen of jij nog iets wil weten, zeg je altijd ‘ja’. Als je zelf vragen hebt bedacht die je nog wil stellen, kom je geïnteresseerder over dan als je niks vraagt.

Cv en ervaring meenemen

Hoewel ze het tegenwoordig niet meer zo snel vragen, is het wel goed om voor de zekerheid je cv mee te nemen en aantoonbare ervaring. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie op een redactie? Neem dan lekker wat werk van je mee om te laten zien. Het kan in ieder geval nooit kwaad.

Trek iets aan wat je zelf leuk vindt

Het is niet de bedoeling dat je in het gesprek gaat zitten in een doorschijnend topje dat je met stappen aantrekt, maar het is ook niet de bedoeling dat je in een mantelpakje aankomt. Tenzij je voor een functie solliciteert waar het normaal is om zoiets dagelijks aan te trekken.

Als je voor iets solliciteert waar het niet uitmaakt wat je draagt, trek dan vooral iets aan waar jij je lekker in voelt. Dat straal je dan ook uit.

Lach

Vergeet vooral niet om af en toe je mooiste glimlach op te zetten. Solliciteren is misschien niet zo leuk, en helemaal niet als je al tien gesprekken hebt gehad. Maar een lach siert je alleen nog maar meer.

Kom altijd te vroeg

Een kwartier of half uur te vroeg op de bestemming komen, is misschien een beetje overdreven. Ook is het echt not done om tien minuten te laat te komen. Wees voorbereid door een dag van te voren de route alvast te fietsen. Of vertrek in ieder geval op tijd van huis, zodat je tenminste ook niet zwetend van de stress aankomt bij je gesprek.

Go get ‘m, tiger.

Reageer op artikel:
Carrièretijger! Met deze sollicitatiegesprek tips haal je die baan binnen
Sluiten