Rosa Tettero
Rosa Tettero Travel 23 apr 2017

Soloreis? Dit wil je weten als je voor het eerst in je uppie op vakantie gaat

Ben je afgestudeerd? Toe aan een nieuwe avontuur? Ga je naar jezelf op zoek? De wereld ontdekken? Er zijn honderden redenen waarom je kiest voor een soloreis. Lijkt misschien hartstikke eng in het begin, maar als je eenmaal terug bent in Nederland dan kun je die mooi even van je bucketlist afstrepen. Wij hebben een paar tips voor als je voor het eerst in je uppie op vakantie gaat:

1. Ga bij jezelf na of dit echt iets voor jou is

Hoe heerlijk een soloreis misschien ook lijkt, het moet wel iets voor jou zijn. Nu hangt het natuurlijk ook wel af van de bestemming. Ga je de rimboe in en heb je totaal geen richtingsgevoel? Ga je naar een partygebied maar heb je niet zoveel zin om mensen te leren kennen?

Ga goed voor jezelf na welke bestemming je kiest en of dit écht iets voor jou is. Het zou zonde zijn als je verdrietig thuis komt na een aantal dagen omdat je enorme heimwee hebt.

2. Probeer eerst een weekendje

Als je nog niet zeker bent of dit echt iets is voor jou, dan kun je eerst een weekendje weg boeken. Je bent helemaal op jezelf aangewezen in een vreemde omgeving, je kiest zelf waar je gaat eten en wat je wilt zien.

Mis je gezelschap? Dan is het wellicht verstandig naar een plek te gaan waar je veel mensen tegenkomt die ook openstaan voor nieuwe contacten. Je went al meteen aan de zelfstandigheid.

3. Kies de plek waar jij je fijn bij voelt

Je hoeft echt niet per se naar Azië of Australië omdat iedereen dat doet. Als jij het liever dichter bij huis zoekt dan kun je bijvoorbeeld ook gaan interrailen door Europa of een citytrip gaan maken in je eentje.

Een soloreis is een soloreis, dan maakt de bestemming echt niet uit. Kies de plek waar jij gelukkig van wordt, wat jou inspireert of waar je enorm nieuwsgierig naar bent.

4. Bereid je goed voor

Hoe lang mag je in het land blijven? Hoe zit het met visa en inentingen? Heb je genoeg geld? Is je paspoort nog geldig? Allemaal zaken waar je goed over na moet denken voordat je de Nederlandse bodem verlaat.

Begin daar dan ook op tijd mee, dat scheelt je een hoop stress en zo kun je al snel genieten van de voorpret. Je kunt bij de Rijksoverheid informatie vinden over landen die jij wilt bezoeken.

5. Maak een planning

Als je van te voren alvast een lijstje maakt met de plekken die jij wilt bezoeken, dan kun je daar gemakkelijk een planning van maken en verlies je zo min mogelijk tijd. Het mooie is dat je deze planning natuurlijk altijd los kan laten als je mensen tegenkomt waarmee je verder wilt reizen. Voor jezelf is een to-do list een heel fijne back-up.

6. Boek in elk geval voor de eerste dag(en) een accommodatie

Het lijkt misschien lekker, zo op de bonnefooi ergens naartoe. Maar in veel gevallen weet je niet waar je terecht komt en dan is het toch wel fijn dat je de eerste nacht(en) een accommodatie hebt. Zo kun je direct wennen aan de omgeving en kom je niet voor verrassingen te staan. Zeg doei tegen stress.

7. Zoek nieuwe vrienden

Als nieuwe contacten leggen jou niet zo goed afgaat, probeer die angst dan van je af te zetten. Niets is leuker dan mensen van over de hele wereld te leren kennen. Goed voor je netwerk, maar ook super gezellig. Wie weet hebben zij wel onontdekte plekjes gespot waar jij naartoe kunt gaan.

En denk maar: de meeste mensen die je in hostels tegen zult komen zijn ook alleen en willen vaak niets liever dan matties maken. Dit hoeft natuurlijk niet, maar wellicht maak je vrienden voor ‘t leven.

8. Houd het thuisfront op de hoogte

Niet alleen voor jou is zo’n eerste soloreis hartstikke spannend. Pa en ma stonden waarschijnlijk ook niet zo te springen toen je vertelde dat je alleen zou gaan. Maar: er zijn zoveel mensen die dit doen en waarom zou jij het niet kunnen?

Houd je thuisfront goed op de hoogte en ze zijn al gauw gewend aan het idee dat jij jezelf heel goed kunt redden in Verweggistan. Ook voor jezelf is het fijn als er mensen zijn die weten waar jij uithangt.

9. Gebruik je gezonde verstand

Zomaar met vreemden mee, in je eentje ‘s nachts door een gevaarlijke buurt wandelen of een taxi waar je geen fijn gevoel bij hebt. Als jij gewoon je gezonde verstand gebruikt dan loop je geen gevaar.

Je kunt natuurlijk altijd pech hebben en er zijn vast redelijk wat mensen die wel eens bestolen zijn of ziek zijn geworden op reis. Het kan allemaal gebeuren, maar het belangrijkste is dat je luistert naar je gut feeling.

10. GENIET!

Het klinkt cliché, maar je gaat jezelf heel goed leren kennen. Je moet alles zelf regelen en je zult je af en toe wel eens rot voelen. Het hoort er allemaal bij. Gelukkig zijn er zoveel meer mooie momenten om van te genieten. En wanneer je weer thuis bent kun je mega trots zijn op jezelf en heeft je zelfvertrouwen een boost gekregen.

Je ontmoet mensen van over de hele wereld, ziet de mooiste plekjes op aarde, leert vertrouwen op je intuïtie en je doet precies waar jij zelf zin in hebt. Dat is toch het leven? Onthoud te allen tijde: GENIET, you can do this.

LEES OOK: Met deze simpele truc heb je never nooit meer last van een jetlag

Reageer op artikel:
Soloreis? Dit wil je weten als je voor het eerst in je uppie op vakantie gaat
Sluiten