Nieuws 19 jan 2018 Rosa Tettero

Oh yes! Dankzij dit speciale glas gaat je telefoonscherm nooit meer stuk

Je voelt je even he-le-maal leeg als je kostbare en geliefde smartphone uit je handen glipt. Met een smak komt hij terecht op de grond, face down. Je grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid: het scherm ligt in duizend stukjes. Je kunt wel janken. Maar dankzij dit speciale glas is dit doemscenario verleden tijd.

Een kapot scherm is verleden tijd dankzij dit speciale glas

Als je het ooit in je leven het meegemaakt, een kapot telefoonschermpje, dan weet je hoeveel pijn het doet. Misschien sta je zelfs bij je girlquad al wel bekend als die ene vriendin van wie het scherm echt áltijd gebroken is. Tja. Je bent nu eenmaal niet de handigste. Maar dit speciale glas wordt jouw vriend.

De geniale onderzoekers aan de Universiteit van Tokio waren met een experiment bezig, toen zij toevallig de briljante ontdekking van het speciale glas deden. Daar kwam de lijmstof polyether-thioureas. Onthoud deze naam maar goed, want dit kan wel eens de toekomst voor de smartphone betekenen.

Krassen en scheuren verdwijnen als sneeuw voor de zon

Toen het spul werd getest, bleek al gauw dat beschadigingen verdwenen door het speciale glas bij 21 graden Celsius een halve minuut samen te drukken. Al na een paar uur was het glas weer net zo sterk als voorheen. Het glas herstelt zichzelf gewoon, hoe gaaf is dat?

Het is volgens de Japanners de eerste keer dat dit is gelukt bij kamertemperatuur. Verhitting is niet nodig en het duurt slechts enkele uren. En die uren heb jij er vast wel voor over. Helaas zul je nog wel even geduld moeten hebben. Er moet nog veel getest worden. Wij staan in elk geval als eerste in de rij wanneer er een smartphone komt met dit mega speciale glas.

Science Alert

Reageer op artikel:
Oh yes! Dankzij dit speciale glas gaat je telefoonscherm nooit meer stuk
Sluiten