Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Gezondheid 2 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

SPF op je gezicht: een expert vertelt hoe je het aanbrengt in jouw huidverzorgingsroutine

Nu de zon langzaam maar zeker door begint te komen, mogen die flessen zonnebrand tevoorschijn komen. Maar voordat je denkt dat jij helemaal gebakken zit met een SPF 20, zijn er een aantal dingen die je moet weten over zonnebrand voordat je de zon in gaat. Het is natuurlijk verstandig om – zeker op het gezicht – altijd wat SPF te dragen, ook als het er buiten grauw uitziet. Maar hoe verwerk je die SPF in jouw huidverzorgingsroutine?

Wij spraken Maaike, Skin Expert bij SOAP Treatment Store, om ons te voorzien van 6 tips en tricks rondom SPF.

1. Reinig je huid

Het reinigen van de huid is een van de belangrijkste stappen in je avondroutine. Wanneer jij overdag SPF gebruikt is het belangrijk om de huid te reinigen met een milde cleanser. Door de warmteontwikkeling in de huid gedurende een dag in de zon liggen, is de huid veel gevoeliger en reageert het sneller op andere huidverzorging. Daarom is het belangrijk om een milde cleanser te gebruiken die de huid zo min mogelijk irriteert maar wel goed reinigt.

2. Verschillende typen SPF

Er zijn twee verschillende typen zonbescherming: huidverzorging met een fysische of chemische zonnefilter. Allebei hebben zij unieke eigenschappen en voordelen en helpen de huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Huidproducten met een chemische filter worden door de huid geabsorbeerd: ze trekken in de huid waardoor er in de huid meer warmte-energie ontstaat.

Producten met een fysische filter blijven juist op de huid liggen, waardoor ze UV-straling weerkaatsen. Kijk goed naar jouw huid en het filter dat je kiest. Ben je gevoelig voor acne/ puistjes? Vermijd dan de chemische filters. Bij een (acne)gevoelige huid kan deze filter binnen 48 uur voor puistjes zorgen. Bij fysische filters komt dit minder voor doordat deze filter zonlicht weerkaatst in plaats van absorbeert.

3. Hoogte factor

De vraag is natuurlijk: voor welke SPF kies je? Vaak horen we dat 50 een must is, terwijl 30 ook goed beschermt tegen de huid. Maaike’s voorkeur ligt bij een wat lagere SPF, maar wel minstens SPF 20. Haar regel is om wat vaker te smeren in plaats van een hoge SPF te gebruiken die je maar een keer aanbrengt. Producten die bijvoorbeeld waterproof zijn of een keer per dag aangebracht hoeven te worden zijn vaak vetter waardoor er meer problemen op de huid kunnen ontstaan, zoals puistjes of verstopte poriën.

4. Activiteiten

Stem jouw SPF goed af met de activiteiten die je onderneemt. Zit er in je crème een standaard SPF (in bb creams en cc creams zit vaak een SPF tussen de 15-20) dan is dat prima voor dagelijks gebruik. Ga je echt naar het strand, op vakantie of een uur sporten in de zon? Gebruik dan een hogere factor.

5. Andere huidverzorging

Breng onder de SPF op je gezicht altijd een active of je dagcrème aan. Een active is een vloeistof met een hoge concentratie van een werkstof, die er op gericht is een huidprobleem gericht en snel aan te pakken. Het product kan dan goed opgenomen worden en jouw huid voeden met actieve, werkzame ingrediënten. SPF legt dan een beschermingslaag voor de zon over je huid zodat je huid optimaal wordt beschermt.

6. Vergeet je handen niet

De meeste mensen focussen zich tijdens het aanbrengen op het gezicht, hals en decolleté. Probeer in deze routine je handen mee te nemen, deze zijn vaak droger en door de dunnere huid gevoelig voor pigmentvlekken. Het advies van Maaike: smeer iedere dag je handen een paar keer in met SPF (of handcrème met SPF) en smeer ’s avonds voor het slapen de ascorbic acid (vitamine C) in combinatie met handcrème op je handen.