Redactie
Redactie Gesponsord 11 feb 2020

Dit is waarom je die nieuwe spijkerbroek maar beter kunt laten liggen

Spijkerbroekje hier, spijkerbroekje daar: bij sommige winkels kosten ze geen drol. Waarom zou je er dan niet een stuk of tien aanschaffen? Nou, ten eerste omdat je er toch maar een tegelijk aan kan en ten tweede: de productie van een spijkerbroek kost gemiddeld maar liefst 8000 liter water! Helemaal niet zo duurzaam als je misschien eigenlijk zou willen…

We horen je denken. 8000 liter water? Yeah right. Maar toch komt het volgens Water Footprint Network, dat onderzoek doet naar de waterverspilling van verschillende producten, aardig in de buurt.

Maar waar gaat dat water dan heen?

Er moet katoen geplukt worden, garen worden gesponnen, gebleekt, geverfd en bewerkt. Het maken van een spijkerbroek bestaat uit flink wat stappen. En iedere stap verbruikt water. Dat begint al op het veld. Katoenplanten zijn namelijk behoorlijk dorstig en kunnen zonder kunstmest en pesticiden niet overleven. Hartstikke fijn natuurlijk dat die twee de plant helpen groeien, maar ze zijn ook giftig en moeten daardoor worden verdund.

Verdunnen

Als de katoen eenmaal is geplukt en het garen is gesponnen, moet dit worden gebleekt en geverfd, geprint en bewerkt. Spijkerbroeken zijn nu eenmaal niet blauw van zichzelf. De giftige stoffen die aan die processen te pas komen, moeten ook weer worden verdund met water.

Weggegooid water

Tot slot heb je het water dat wordt verspild nog voordat het voor een spijkerbroek wordt gebruikt. Niet ieder katoenbolletje of stukje garen wordt daadwerkelijk verwerkt. Sterker nog: een groot deel wordt weggegooid, want als je een paar spijkerbroeken uit een groot stuk stof stanst, blijft er altijd losse stof over. Het water dat is gebruikt voor het maken van die stukken stof, is dus ook nog eens verspild.

Hoeveel is 8000 liter?

Die 8000 liter water klinkt natuurlijk een beetje onduidelijk. Want wat is 8000 liter water? Wat kun je daarmee? Dat hebben we even op een rijtje gezet. Het verspillen van 8000 liter water staat gelijk aan:
• ± 1333 minuten douchen (dat is meer dan 22 uur!)
• ± 1403 keer de wc doorspoelen
• ± 38 keer door de autowasstraat
• ± 4000 keer je tanden poetsen

Misschien toch maar even twee keer nadenken voordat je die nieuwe spijkerbroek aanschaft. Of eens een keer investeren in een exemplaar dat langer meegaat!

Zo groen leef jij!

Ben jij benieuwd naar hoe duurzaam jij op andere vlakken bezig bent? Energiemaatschappij ENGIE heeft een heel gave zelftest ontwikkeld. Hier kun je ontdekken hoe goed of slecht jij bezig bent voor het milieu en wat je kunt doen om vandaag al je CO2-uitstoot te verlagen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De verwarming ietsje lager, paar minuutjes minder douchen, of een wasje minder in de week. Moet je eens kijken wat je bespaart!

Zelftest ENGIE

In samenwerking met ENGIE

Reageer op artikel:
Dit is waarom je die nieuwe spijkerbroek maar beter kunt laten liggen
Sluiten