Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 17 nov 2014

Sportjunkie Loes: Waarom samen trainen zoveel leuker is

Sportjunkie Loes motiveert je iedere maandag weer op uit die luie stoel te komen. Vandaag in haar allerlaatste column vertelt ze waarom samen trainen zoveel leuker is dan alleen.

De ene kan perfect zelfstandig te sportschool in, de ander gaat alleen als haar vriend(in) ook meegaat. Ik vermoed dat de meeste mensen starten met: ‘Als jij gaat, ga ik ook’. Er zitten natuurlijk een paar kleine nadelen aan om samen te sporten, want ben je sterk genoeg om alleen te gaan als je vriend(in) afhaakt? Maar er zitten ook heel veel voordelen aan om samen te trainen. Laat dit het moment zijn om iemand (extra) aan te haken.

Motivatie

Ja, motivatie staat op 1. Want als jij even niet je beste dag hebt, zal je vriendin alles op alles moeten zetten om je te overtuigen om wel mee te gaan. En wat ben je haar achteraf dankbaar, voel je je fantastisch en te blij dat je toch bent mee gegaan. Wie had je van de bank gesleurd als je vriendin er niet was geweest? Precies. Daarom staat motivatie (en je vriendin) op 1.

Lol

Je kunt natuurlijk heel serieus trainen, maar samen een beetje lol trappen kan je training ook goed doen. Probeer eens iets nieuws uit bijvoorbeeld of spring bij elkaar op de rug om het parcours wat zwaarder te maken. Ook als iemand het tijdens een training even niet trekt, kan een goede grap net even het verschil maken om door te zetten.

Concurrentie

Het kan niet anders dan dat samen trainen ook iets competitiefs bij je naar boven brengt. En daar is niets mis mee. Traint je vriendin net met iets meer gewicht, dan kan het je motiveren om het de volgende keer ook iets zwaarder te proberen. Ook als je samen voor een hardloop wedstrijd traint en je traint niet altijd samen dan kan je vriendin net beter op schema liggen dan jij. Dat houdt je scherp en geeft je kracht die je misschien niet eerder had gevoeld. Maar hoe bijzonder is het om samen de spanning te voelen aan de start en er samen vol voor te gaan?! Natuurlijk moet alles veilig en leuk blijven dus haal het beste bij elkaar naar boven.

Bijkletsen

Wil je je drukke sociale leven behouden maar tegelijkertijd aan je conditie/lichaam werken? Best of both worlds is om samen te trainen. Ik noem het de ‘zweetdate’ en is een uitkomst als je sociaal en sport wilt combineren, voor wat soort afspraak dan ook. Bijkletsen tijdens een rondje hardlopen kan best pittig zijn, maar aan de andere kant vliegt de tijd ook voorbij. En natuurlijk sluit je een training af met een koffietje, lunch of borrel.

Shine

Soms ben je zo trots op een prestatie dat je het wel zou willen vastleggen. Je wil iemand in de sportschool liever niet storen en tijdens een rondje hardlopen is het ook niet echt praktisch. Kijk, daar is je vriendin ook goed voor. Ze weet precies hoe je op de foto wilt staan, kan je aanwijzingen geven en kent je camera als geen ander. En vergeet niet om vervolgen te wisselen. Toffe foto’s kunnen je later trouwens ook weer extra motiveren.

High five,
Marloes

Wil je motivator Loes blijven volgen? Haar persoonlijke blog lees je hier of volg haar op Instagram.

Reageer op artikel:
Sportjunkie Loes: Waarom samen trainen zoveel leuker is
Sluiten