Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 3 mrt 2018

Vind jij spruitjes echt vreselijk? Dit is de reden dat jij geen spruitjes lust

Sommige mensen vinden spruitjes prima te pruimen Lekker met Hollandse pot. Of met noodles en cashewnoten. Maar jij vind spruitjes misschien te smerig voor woorden. Hoe kan dat?

Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoe het kan dat de ene persoon iets heerlijk vindt, terwijl de ander alleen al moet kokhalzen bij het idee om een hap te nemen. Spuitjes bijvoorbeeld, hoe kun je die nou lekker vinden?

Nou, er is een verklaring voor waarom jij geen spruitjes lust en anderen wel. Het heeft allemaal te maken met je jeugd.

Dit is waarom jij geen spruitjes lust

Volgens Dr. Adam Dunliffe, voedingswetenschapper en docent aan de Londen South Bank University, heeft iets niet lusten eigenlijk altijd te maken met een negatieve connotatie. Zo moest je als kind misschien aan tafel blijven zitten tot je de zompige, bittere spruitjes naar binnen had gewekt. Ook al waren de andere familieleden al lang leuke dingen aan het doen en was alles koud geworden. Daardoor associeer je de spruitjes met negativiteit.

Er is nog een reden waarom je niet van spruitjes houdt. En dat is de bittere smaak. Van oudsher weten we dat bittere dingen misschien gevaarlijk kunnen zijn. Het is dus eigenlijk een evolutionaire reactie.

En dan is er nog de geur van spruitjes. De geur van eten kan je smaak gigantisch beïnvloeden. En spruitjes ruiken gewoon een beetje, ja, goor.

Eigenlijk is het bijzonderder dat als je spruitjes wél lekker vindt. Want ze ruiken vies, smaken bitter en hebben een negatief imago. Lust je geen spruitjes? Dan je kortom gewoon hartstikke normaal.

Reageer op artikel:
Vind jij spruitjes echt vreselijk? Dit is de reden dat jij geen spruitjes lust
Sluiten