Inga Stoit
Inga Stoit Body & Mind 7 okt 2018

De standaard vagina bestaat blijkbaar helemaal niet

Vagina’s komen in alle soorten en maten. Je zou denken dat er ondanks deze verschillen een standaard vagina is, maar nee - dat is niet zo. Jouw geslachtsorgaan is uniek en onvergelijkbaar, er bestaat niet zoiets als een doorsnee voorbeeld-model. Wellicht helpt dit een aantal onzekerheden bij jou weg. En daarnaast is het eigenlijk best een opmerkelijk feitje.

Het kan dat jij je afvraagt of ‘die’ van jou eigenlijk wel een beetje normaal is, of deze wel lijkt op de standaard vagina. Maar wat blijkt: Er bestaat niet zoiets als een basic vagina.

Dit blijkt uit een Zwitsers onderzoek. De intieme spot is net zo uniek als jouw hele uiterlijk. En dat is best een eye-opener en een grappig feitje, als je het ons vraagt.

Standaard vagina

Dit onderzoek is gedaan door een universitair ziekenhuis in het Zwitserse Luzern. Zij hebben daar 650 vagina’s opgemeten, van vrouwen tussen de 15 en 84 jaar.

En wat bleek: deze waren allemaal verschillend. Er was geen terugkerende vorm of afmeting te herkennen. Hierdoor was het onmogelijk om een standaard (normale vagina), vast te stellen.

Wat best opmerkelijk is gezien er veel vrouwen zijn die hun vagina laten aanpassen naar een ‘normaal’ formaat.

Feitjes:

Bij het meten werd rekening gehouden met alle details: schaamlippen, opening, clitoris en het perineum. De binnenste schaamlippen waren gemiddeld 48 millimeter lang, maar de resultaten hierin varieerden tussen 5 en 100 millimeter.

De buitenste schaamlippen scoorde gemiddeld op 80 millimeter, maar de metingen schommelde tussen 12 en 180 millimeter. De kleinste clitoris was 0,5 millimeter groot, en de grootste 34 millimeter. De verschillen zijn hiermee enorm groot.

Uniek uiterlijk

Mocht jij je voorheen onzeker hebben gevoeld over jouw vagina, is dit dus eigenlijk totaal niet nodig. De perfecte vagina bestaat namelijk niet.
Gekke dingen als schaamlip-correcties zijn vaak overbodig, een voorbeeld model is namelijk een suggestie en niet de realiteit.

Wees gewoon trots op wie jij bent, je bent uniek – evenals jouw vagina. Er is er maar één van jou en dat is jouw gelukje.

Obgyn

Reageer op artikel:
De standaard vagina bestaat blijkbaar helemaal niet
Sluiten