Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 2 mei 2015

Waarom je alleen maar sterker en gelukkiger uit een break-up komt

'Gelukkig' en 'break-up' lijken misschien niet meteen bij elkaar te passen, maar ze hebben toch zeker invloed op elkaar. Hoewel een break-up soms kan voelen als het einde van de wereld, kom je er vaak toch echt stukken sterker uit dan je waarschijnlijk ooit had verwacht. En wel om de volgende redenen:

1. Je weet nu precies wat je wel en niet gelukkig maakt

Nee, het zal heus niet fijn zijn om iets te moeten missen waarvan je wist dat het je gelukkig maakte, maar het is wel goed wanneer je weet dat iets je ook zeker niet gelukkig maakte. Zet het allemaal voor jezelf op een rijtje na je break-up en zorg dat je het goed voor jezelf blijft onthouden. Wanneer je ooit weer besluit in een nieuwe relatie te stappen, doe je dat alleen maar wanneer hij alle pro’s bevat (en niet de con’s).

2. Je merkt dat je het ook alleen kan

Hoewel je misschien in het begin het gevoel zult hebben alsof je een stukje van jezelf kwijt bent of een verlenging daarvan, ga je waarschijnlijk later inzien dat je het ook prima alleen kan. Oke, het hoeft niet altijd leuk te zijn, maar hoe trots ben je op jezelf wanneer je je eigen belastingen hebt gedaan? Of je eigen band hebt geplakt? Precies. Je kunt het wel. En hoe gaaf is het om dat te weten?

3. Je gaat de waarde van de vriendschappen weer inzien

Nu je geen tijd meer hoeft te steken in je liefde, is er tijd over. En met een beetje mazzel heb je voldoende vrienden die die leegte willen en kunnen opvullen. Je beseft je ineens hoe dol je op sommige mensen bent. Mensen die je voorheen misschien iets te weinig aandacht hebt gegeven (het is ook niet zo gek, een vriendje kost nu eenmaal veel tijd en energie). Maar oh wat is het fijn om weer met vrienden te zijn. Mensen die er altijd voor je zijn, hoe je er ook uitziet, hoe je je ook voelt, het maakt niet uit.

4. Je kunt weer dromen over een nieuwe toekomst

Je leven blijft eigenlijk één groot kladblok. Even lijk je opweg te zijn naar een bepaald einde (bijvoorbeeld trouwen, kinderen, samen oud worden). Maar na een break-up is dat hele boek verdwenen. En hoe erg dat ook is, je krijgt wel weer de kans om je leven compleet opnieuw te schetsen. Eigenlijk kun je alles doen. Je kunt gaan reizen, in het buitenland gaan wonen, je droombaan najagen of iets heel anders doen. Iets wat niet kon in het bestaan van het huidige boek. En stiekem is dat best prachtig.

5. Je staat weer met frisse moed in het leven

Niet in het begin natuurlijk. Eerst mag je lekker een aantal weken in een hoekje van je bed gaan liggen terwijl je een grote reep chocolade omarmd. It’s all okay. Maar daarna wordt het tijd om je leven weer op te pakken. Vaak besluit je maar weer te gaan sporten (want je hebt nu tijd over), dan ook maar meteen wat gezonder te eten en meer activiteiten te ondernemen. En ja, daar ga je je een stuk gelukkiger door voelen.

Reageer op artikel:
Waarom je alleen maar sterker en gelukkiger uit een break-up komt
Sluiten