Stop met overwerken! Het is hartstikke ongezond

Je kent het wel, je hebt je to-do list nog niet helemaal afgewerkt, je moet nog een aantal telefoontjes plegen of die collega is ziek. Allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat je niet om stipt 17:00 uur naar huis kan. Maar, overwerken is helemaal niet gezond.

Hé, werk niet zo veel

De Journal of Occupational and Environmental Medicine publiceerde een artikel over mensen die wel eens overwerken. Aan het onderzoek deden 1900 mensen mee die allemaal al minstens tien jaar fulltime werken.

Het resultaat is dan ook best schokkend. De werknemers die meer dan 45 uur per week werken hebben al een verhoogd risico op hartkwalen. Dat is maar een uurtje per dag meer. Werknemers die meer dan 55 uur aan het werk zijn hebben 16% meer kans op hart- en vaatziekten. Mensen die een werkweek maken van 60 uur lopen zelfs 35% (!) meer risico op hart- en vaatziekten.

Meer werken verhoogt je productiviteit niet

Ook werd bekend dat regelmatig overwerken de kans op een beroerte verhoogt, je stemming negatief beïnvloedt en je concentratie verslechtert. Je bent zelfs steeds minder productief als je lang op kantoor blijft hangen om te werken. Iemand die namelijk 70 uur per week werkt is niet productiever dan iemand die 55 uur op de werkvloer spendeert.

Kortom: op tijd naar huis. Mocht je baas je nog een stapel werk geven, zeg dan dat je hart pijn doet. Au.

Lees ook: We zouden gezonder zijn als we 4 dagen zouden werken in plaats van 5

Reageer op artikel:
Stop met overwerken! Het is hartstikke ongezond
Sluiten